СВОТ: Неће нас заобићи негативан утицај кризе евра

Криза евра и сва дешавања око те валуте оставиће доста велики негативан утицај и на домаћу економију – упозорио је у изјави за Срну извршни директор Удружења економиста Републике Српске Свот Саша Грабовац. "С обзиром на велику везаност нашег извоза, који је једна од ријетких позитивних ствари у домаћој економији, нажалост можемо очекивати велики негативан […]

понедељак, новембар 28, 2011 / 12:04

Криза евра и сва дешавања око те валуте оставиће доста велики негативан утицај и на домаћу економију – упозорио је у изјави за Срну извршни директор Удружења економиста Републике Српске Свот Саша Грабовац.

"С обзиром на велику везаност нашег извоза, који је једна од ријетких позитивних ствари у домаћој економији, нажалост можемо очекивати велики негативан утицај свега овога што се дешава", рекао је Грабовац наглашавајући да у првом реду мисли на Италију, која је велики спољнотрговински партнер БиХ.

Он је упозорио да би и велике италијанске банке које постоје у БиХ – Уникредит и Интеза Сан Паоло могле доћи у проблем.

Према његовим ријечима, ситуацију побољашава чињеница што су банке у БиХ доста добро капитализоване и што су према адекватности капитала доста веће од оних у ЕУ.

Грабовац истиче да се може очекивати и даљи пад инвестиција уколико не дође до неког радикалног заокрета када је ријеч о Кини, Русији или другим значајним земљама, односно довођење инвеститора из тих земаља, о чему се ових дана прича, донекле би могло ублажити посљедице дешавања у ЕУ.

Он је рекао да је криза евра плод нерационалног трошења појединих држава Европске уније, односно неодговорног презадуживања, и да представља велики проблем не само за Европску унију, него и за читаву свјетску економију.

Према његовим ријечима, стварање евра је било велики политички пројекат у који се ушло доста неспремно.

"Многи су указивали на бројне нелогичности у увођењу евра, од којих је основна да постоји јединствена валута, али не и јединствена монетарна и фискална политика. Многи су указивали на то, Велика Британија и још неке земље нису дозволиле увођење евра, јер су предосјетиле да нешто у самом почетку не штима", подсјетио је Грабовац.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *