Сви предмети остају у Хагу

ХАГ – Хашки трибунал неће пребацивати ниједан започети предмет ратних злочина ни БиХ, нити било којој другој држави региона, и они ће бити завршени у Хагу, потврдила је портпарол суда Нерма Јелачић. Јелачићева је рекла да се у Хашком суду тренутно налази 36 предмета у разним фазама и до краја ће бити завршени у Хагу. […]

понедељак, април 11, 2011 / 08:24

ХАГ – Хашки трибунал неће пребацивати ниједан започети предмет ратних злочина ни БиХ, нити било којој другој држави региона, и они ће бити завршени у Хагу, потврдила је портпарол суда Нерма Јелачић.

Јелачићева је рекла да се у Хашком суду тренутно налази 36 предмета у разним фазама и до краја ће бити завршени у Хагу. Да ли ће и преосталој двојици хашких бјегунаца, генералу Ратку Младићу и бившем предсједнику Републике Српске Крајине Горану Хаџићу, бити суђено у Хашком трибуналу, Јелачићева каже да то зависи од тога да ли ће они бити ухапшени до јуна наредне године.

"Према Резолуцији Савјета безбједности УН-а, крај мандата Хашког суда је крај 2014. године. Уколико до јуна наредне године буду ухапшени Младић и Хаџић, судиће им Трибунал, а ако буду ухапшени послије тог рока, судиће им резидуални механизам, који ће бити основан већ наредне године", рекла је Јелачићева за "Независне новине".

Резидуални механизам је међународно тијело које ће завршити преостале послове Хашког трибунала, а бавиће се и заоставштином Трибунала, попут чувања архивске грађе и слично.

Она је подсјетила да је Суд у прошлости пребацивао предмете БиХ. Према њеним ријечима, једна група предмета су случајеви гдје је оптужница подигнута и потврђена, а људи ухапшени и спроведени у Хаг, а друга група су предмети који су истражни и у којима није дошло до подизања оптужница, најчешће из разлога што Трибунал није имао капацитета да процесуира све те случајеве.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић каже да је Хашки трибунал раније пребацивао предмете у БиХ, али да му није познато да ли ће Трибунал и у будућности слати такве предмете у БиХ.

Мерсиха Чаушевић-Поџић, шеф Одјељења за односе са јавношћу ОЕБС-а, који је вршио мониторинг судских процеса у БиХ препуштених од стране Хашког трибунала, каже да је ОЕБС мишљења да је домаћи правосудни систем способан да процесуира те компликоване предмете, иако, како наводи, постоје још многи проблеми. Она је додала да је у извјештајима које ОЕБС редовно објављује идентификовано десетак проблематичних подручја, за које се тврди да су системске природе.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је раније да је бх правосуђе пристрасно и да не жели да процесуира злочине над српским народом током протеклог рата у истој мјери у којој процесуира злочине над Бошњацима.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *