Гадафи прихватио мировни споразум Афричке уније

ТРИПОЛИ – Предсједник Јужноафричке Републике Џејкоб Зума рекао је данас да је либијска влада прихватила мировни план Афричке Уније (АУ) за окончање осмоседмичног сукоба. Зума и још три лидера афричких земаља састали су се јуче са Гадафијем у Триполију. Тим АУ сада одлази у упориште побуњеника у град Бенгази на истоку Либије. Главне тачке мировног […]

понедељак, 11 априла, 2011 / 08:26

ТРИПОЛИ – Предсједник Јужноафричке Републике Џејкоб Зума рекао је данас да је либијска влада прихватила мировни план Афричке Уније (АУ) за окончање осмоседмичног сукоба.

Зума и још три лидера афричких земаља састали су се јуче са Гадафијем у Триполију. Тим АУ сада одлази у упориште побуњеника у град Бенгази на истоку Либије.

Главне тачке мировног плана АУ су хитан прекид ватре, неометан проток хуманитарне помоћи, заштита страних држављана те дијалог између владе и побуњеника о политичком рјешењу.

"Либијски лидер је прихватио мапу пута коју смо му представили. Морамо дати шансу прекиду ватре," рекао је Зума након вишечасовних разговора.

Зума се враћа у Јужноафричку Републику, а шеф дипломатије те државе и остали лидери земаља чланица АУ отпутоваће данас у Бенгази.

Представник либијске опозиције у Великој Британији Гума ал Гамати рекао је британској медијској кући Би-Би-Си да ће они пажљиво размотрити план АУ, али је нагласио да је неприхватљив било који договор према којем Гадафи или његови синови остају на власти.

Званичник АУ Рамтане Ламамра рекао је да је било говора о одласку Гадафија са власти, али није саопштио друге детаље.

У граду Аџдабији прогадафијеве снаге су у тешким борбама одбациле побуњенике. НАТО је саопштио да су њихови борбени авиони уништили 25 владиних тенкова.

Према извјештајима, 11 тенкова је уништено док су се приближавали Аџдабији, а 14 недалеко од Мисрате, јединог града који је под контролом побуњеника на западу Либије.

Алијанса је оптужила владине снаге за "брутално бомбардовање" цивилних дијелова.