Свему дође крај: Сирија окончала пола вијека ванредног стања

АМАН – Сиријске власти укинуле су ванредно стање послије 48 година, али је током ноћи ухапшен истакнути опозициони политичар Мамуд Иса, што указује на то да се укидањем ванредних мјера не окончавају и репресалије. Нацрт закона усвојен је касно синоћ, и то је један од уступака предсједника Башара ал Асада, који се суочава са масовним […]

среда, април 20, 2011 / 10:17

АМАН – Сиријске власти укинуле су ванредно стање послије 48 година, али је током ноћи ухапшен истакнути опозициони политичар Мамуд Иса, што указује на то да се укидањем ванредних мјера не окончавају и репресалије.

Нацрт закона усвојен је касно синоћ, и то је један од уступака предсједника Башара ал Асада, који се суочава са масовним демонстрацијама против његове владавине.

Хуманитарне организације наводе да је више од 20 људи погинуло од почетка протеста у Сирији.

Укидање ванредних мјера усвојено је уз закон да је Сиријцима неопходна дозвола власти да организују демонстрације.

Активисти, упркос томе, најављују да ће наставити са протестима. Јуче су у граду Хомсу убијена три демонстранта, док активисти тврде да је у посљедња два дана убијено најмање 20 лица.

"Иса је истакнути бивши политички затвореник. Његово хапшење након најаве укидања ванредног стања је за сваку осуду. Требало је давно укинути ванредно стање, али има и велики број закона које треба избрисати, попут оног који безбједносним снагама даје имунитет од кривичног гоњења, а војним судовима омогућава да процесуира цивиле. Требало би бити ослобођено неколико хиљада политичких затвореника, ухапшених на основу ових закона", рекао је директор сиријске организације за људска права Рами Аделрахман, који се налази у Великој Британији.

Портпарол америчког Стејт департмента Марко Тонер истакао је да нови закон, према којем је потребна дозвола за демонстрације, изазива нејасноћу да ли је укидањем ванредног стања режим и даље задржао иста овлаштења.

Ванредни закон уведен је у Сирији 1963. године када је странка Баат пучем преузела власт и безбједносним снагама је дала чиста овлаштења за погон дисидената забраном окупљања више од пет лица, арбитражним хапшењима и затвореним суђењима. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *