Берлин: Могућност уласка висококвалификованих радника

БЕРЛИН – Пет њемачких индустријских фондација основало је независну групу стручњака која би требало да помогне влади у потрази за рјешењем проблема миграције и запошљавања квалификоване радне снаге из иностранства. Њемачка влада свјесна је проблема недостатка квалификованих стручњака, али до сада није нашла одговарајуће рјешење. Њемачка полако отвара своје границе за висококвалификоване стручњаке из иностранства […]

среда, април 20, 2011 / 10:07

БЕРЛИН – Пет њемачких индустријских фондација основало је независну групу стручњака која би требало да помогне влади у потрази за рјешењем проблема миграције и запошљавања квалификоване радне снаге из иностранства.

Њемачка влада свјесна је проблема недостатка квалификованих стручњака, али до сада није нашла одговарајуће рјешење. Њемачка полако отвара своје границе за висококвалификоване стручњаке из иностранства у односу на друге развијене земље.

Најбољи показетељ је статистички податак према коме је Њемачка у периоду од 2007. до 2009. године примила 363 страна стручњака, док је Велика Британија само у прва три квартала 2009. године издала 15 530 усељеничких виза за висококвалификоване стручњаке из иностранства.

Предсједник Фондације "Меркатор" Бернхард Лоренц каже да се њемачко друштво "смањује и стари, и да у временима високе стопе незапослености има огроман недостатак стручне снаге.”

Надлежни органи у Њемачкој свјесни су мањка стручног кадра на тржишту. На овај проблем често указују привредне и индустријске коморе, међутим ниједна њемачка странка, било у власти или опозицији, не даје конкретне одговоре, сматра Армин Лашет – предсједавајући поменуте новооформиране групе за висококвалификоване мигранте.

Проблем представља и демографски развој у индустријским земљама. У Њемачкој је 1964. године рођено милион и 300 хиљада беба, а данас око 650 000 новорођенчади, пореди Лашет.

”Основно питање је ко ће за 15 или 20 година радити и привређивати у земљи. То ће бити они странци који већ живе у нашој земљи. Зато се бавимо интеграционом политиком, зато се боримо за повећање квоте запослених жена, зато запошљавамо и старију генерацију, али све то није довољно. Ми смо исељеничка, а не усељеничка земља" – оцјењује он.

"Страначки противници у Њемачкој морају оставити спорења и емоције по страни када воде дискусије о овој теми. Морају дефинисати материјални интерес Њемачке без културолошких предрасуда које се често помињу током вођења дебата о миграцији и потреби довођења и запошљавања квалификованог кадра из иностранства", коментарише Лашет.

Он упозорава да се Њемачка понаша да пред њеним вратима чекају милиони стручњака па да може да бира – пренос "Дојче веле".

"Зато нам је потребна добра реклама у иностранству да помоћу индустријских комора и њемачких амбасада побиједимо на овом такмичењу. Они могу ићи и у Велику Британију, Канаду, Француску, Аустралију…. и ова конкуренција ће због демографских показатеља временом постајати све већа. Морамо се поздравити са нашим ставом да ће промјеном неколико наших закона сва елита свијета одједном доћи у наше градове. То неће бити тако једноставно" – закључује он.Оставите одговор