Шведска поново предњачи: Уводи се дигитални новац

Шведска, прва европска земља која је користила папирни новац, спрема се окончати његову еру увођењем нових електронских платежних метода. Потреба за папирним новцем је тема која је предмет многих расправа, још од 2000. године, када је увелико популаризирана употреба кредитних картица. Платежне методе нове генерације замијениле су папирне чекове и кованице, а сада се у […]

среда, мај 2, 2012 / 09:12

Шведска, прва европска земља која је користила папирни новац, спрема се окончати његову еру увођењем нових електронских платежних метода.

Потреба за папирним новцем је тема која је предмет многих расправа, још од 2000. године, када је увелико популаризирана употреба кредитних картица.

Платежне методе нове генерације замијениле су папирне чекове и кованице, а сада се у трансакцијама појављују нови трендови, као што је мобилна куповина.

иЗетле је изум управо из Шведске. Преносиви је то уређај који омогућава плаћање ма гдје се налазили. Напредне "паметне" телефоне и компјутере могуће је уз помоћ малог чипа претворити у "машине за провлачење". Овај уређај омогућава плаћање рачуна и пренос новца.

Овим изумом, Шведска ће постати предводницом у преласку на дигитални новац.

Ова се земља већ одавно удаљила од кориштења папирног новца. Новчанице и кованице чине скромних 3 посто промета у економији Шведске.

Давне 1661. године, Шведска је била прва земља Европе која је користила папирни новац. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *