Шведска ће да нам (из неког разлога) помаже у заштити животне средине

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић састала се у уторак у свом кабинету са амбасадором Краљевине Шведске Андерсом Хагелбергом.

среда, 5 јула, 2017 / 11:13

Министар Голић је, између осталог, информисала амбасадора да је Приједлог стратегије управљања отпадом у Републици Српској од 2017 – 2026. на дневном раду текућег засједања Народне скупштине Републике Српске те да је овај документ већ у нацрту добио неподијељену подршку народних посланика.

Како би Стратегија управљања отпадом била реализована у периоду на који се односи, министар Голић је предложила да се кроз Пројекат техничке помоћи "Изградња дугорочне одрживости за интегрисано управљање чврстим отпадом", који ће спроводити Свјетска банка, а средства за финансирање активности је обезбиједила Шведска развоја агенција (SIDA) финансира израда Плана управљања отпадом за Републику Српску, којим би се детаљније разрадиле смјернице дефинисане у Стратегији и активности у вези са изградњом инфраструктуре, набавке опреме, јачања капацитета, подизања јавне свијести, усклађивања регулативе и друго. Такође, како је истакла министар Голић, потребно је урадити студије изводљивости, које би омогућиле анализе у вези са локацијама депонија и трансфер станица, оправданост и могућност реализације одговарајућих улагања, одрживост постојећих, што би створило претпоставке за избор најбољих рјешења. "У оквиру наведеног пројекта, неопходно је финансирати и израду пројектне документације, која би омогућила да се одмах након ефективности пројеката може почети са инвестицијама, чиме би се омогућила бржа реализација и постизање бољих резултата", нагласила је министар Сребренка Голић .

Амбасдор Хагелберг је похвалио позитивне помаке који су направљени у области заштите животне средине и најавио већи ангажман Краљевине Шведске у области заштите животне средине у Републици Српској и БиХ у цјелини, посебно у области третмана отпоадних вода, управљања чврстим отпадом и енергетској ефикасности. Он је позитивно оцијенио захтјеве за израду наведених докумената непоходних за реализацију Стратегије управљања отпадом и нагласио да ће у најскорије вријеме размотрити начине како да се на најефикаснији начин они и реализују.Оставите одговор