Све спремно за Краткофил плус

Прва прес конференција Међународног филмског фестивала Краткофил Плус одржана је данас у Музичком павиљону Петар Кочић, а на њој су представљени програм, филмови и детаљи фестивала који ће се одржати од 9. до 13. августа на тврђави Кастел и Народном позоришту РС. Владан Петковић, директор програма је истакао да је ове године изабран пресјек јако […]

понедељак, 8 августа, 2011 / 17:07

Прва прес конференција Међународног филмског фестивала Краткофил Плус одржана је данас у Музичком павиљону Петар Кочић, а на њој су представљени програм, филмови и детаљи фестивала који ће се одржати од 9. до 13. августа на тврђави Кастел и Народном позоришту РС.

Владан Петковић, директор програма је истакао да је ове године изабран пресјек јако добрих филмова.

„Изабрали смо филмове који су били запажени на филмским фестивалима широм свијета. Ове године фокус фестивала је на финској кинематографији, и имамо јако интересантан избор документарних филмова”, објаснио је Петковић.

Ана Видовић, извршни директор фестивала рекла је да је због економске кризе ове године култура у јако тешкој ситуацији, а то се одразило и на Краткофил Плус.

„Уз најмање средстава реализујемо најбогатији и најразноврснији програм у којем имамо документарне, игране и кратке филмове, интересантан пратећи програм и едукатини сегмент фестивала”, истакла је Видовићева.

Вишеструко награђиваним документарним филмом „Синема Комунисто” сутра у 21 час на тврђави Кастел биће отворен Међународни филмски фестивал „Краткофил Плус”, а прије документарца биће приказан први блок такмичарских филмова.

Дневни програм овогодишњег фестивала почиње сутра у 11 часова у Народном позоришту Републике Српске гдје ће бити приказан филм Твигсон, а у 13 часова биће приказан блок кратких филмова „Аниматека”.

Панел дискусија у сарадњи Визарта и Краткофила Плус биће одржана сутра у 15 часова. На Панел дискусији домаћи филмски радници разговараће о стању у кинематографији и проблемимам са којима се суочавају. У 18 часова прочиње програм „Фокус на Финску”, а биће приказан филм „Мачо у слободно вријеме”.

У такмичарском програму за шест фестивалских награда боре се 42 филма из 25 земаља свијета, а жири чине Ива Племић Дивјак, београдска продуцентица, Љубиша Савановић, бањалучки глумац и Јан Ијас, фински редитељ. Поред Гран Прија, жири ће додијелити награде за најбољи играни, документарни, анимирани, експериментални и регионални филм.

Улаз на фестивал је бесплатан, али због тешке финансијске ситуације ове године одлучено је да се наплаћују ИЗЛАЗНИЦЕ, тако да ће свако у складу са својим могућностима имати прилику да плати добровољни прилог и да тај начин оцијени програм који су гледали.

Надамо се да ће посјетиоци имати разумијевања за тешку ситуацију у којој се налази овај фестивал и да ће помоћи тако што ће платити излазницу.

Програм за први дан Краткофила плус.

11:00 Народно позориште РС
Дјечији програм (Твигсон)

13:00 Народно позориште РС
Аниматека

15:00 Народно позориште РС
Панел дискусија

18:00 Народно позориште РС/Натионал Тхеатре РС:
Фокус на Финску (Мачо у слободно вријеме)

21:00 Отворено кино Кастел/Кастел Опен Ер Синема:
Отварање / Опенинг најт

Т1*

Панорама Плус ( Синема Комунисто )

*Т1 – 09.08.2011, 21.00, Опен Ер Кастел, 73’
Убити бумбара (Израел) 7’
Аутогени тренинг (Италија) 7’
Жена са бурком (Аустрија/Њемачка) 2’38’’
Рециклирање (Хрватска) 15’
Коза и бунар (ВБ) 5’17’’
Стриптиз (Шпанија) 9’
Милхавен (Пољска) 7’
Треће полувријеме (БиХ) 20’0 КОМЕНТАРА

 1. Како се постаје филмски критичар?
  Ево рецимо знам како се код нас постаје политички аналитичар: лијеп, ПРОГЛАСИШ СЕ!
  Ја ТА и ТА сам политички аналитичар, па оплети по нашој политичкој гарнитури B-)
  Али филмски критичар? Ма шалу на страну и то знам…али касно ми да постанем 🙁 или можда није 🙂 Ма стигнем ја то 😀
  И таман док стекнем и научим све што ми треба, доћиће и године које саме по себи ријечима дају тежину, мудрост итд. па ћу младим филмским ствараоцима кројити капу 😉
  :D:D:D