Иран: Одгађа почетак рада нуклеарне електране Бушехр

Члан специјалног комитета у иранском парламенту Асгар Џалалијан изјавио је данас да прва нуклеарна електрана у тој земљи Бушехр неће почети са радом крајем августа када је и планирано и за одгађање окривио је Русију, која је радила на градњу постројења, јавили су данас ирански медији. Нуклеарна електрана капацитета 1 000 мегавата, која је изграђена […]

понедељак, 8 августа, 2011 / 17:19

Члан специјалног комитета у иранском парламенту Асгар Џалалијан изјавио је данас да прва нуклеарна електрана у тој земљи Бушехр неће почети са радом крајем августа када је и планирано и за одгађање окривио је Русију, која је радила на градњу постројења, јавили су данас ирански медији.

Нуклеарна електрана капацитета 1 000 мегавата, која је изграђена у лучком граду Бушехру и раније се суочавала са разним одлагањима.

Постројење је изградила руска компанија "Росатом" и требало је да буде завршено до 1999. године или четири године од почетка радова.

Џалалијан је у својим коментарима, које је пренио реформистички дневник "Афтаб", окривио Русију за посљедња одгађања.

"Вјерујемо да Руси нису били искрени у својим намјерама са постројење", рекао је Џалалијан, који је од иранских званичника затражио да разјасне услове уговора путем "транспарентних и чврстих преговора".

Према његовим ријечима, Иран је већ платио двоструко већи износ од планираних трошкова пројекта, а захтијевају се и додатни фондови.

Он је нагласио да у уговорима са Русима нема јасног финансијског ограничења рока и крајњег датума за изградњу.

Џалалијан је додао да руски партнер није одржао обећање о трансферу технологије Ирану.

Портпарол "Росатома" Сергеј Новиков није коментарисао писање медија.

Пројекат нуклеарне електране Бушехр датира из 1974. године када је тадашњи Шах реза Палави потписао уговор са њемачком компанијом "Сименс" за градњу реактора. "Сименс" се повукао из пројекта 1979. године када су Исламском револуцијом на власт дошли радикални свештеници.

Иран је 1992. године потписао уговор вриједан милијарду долара са Русијом за завршетак пројекта и радови су започети 1999. године. Од тада пројекат је испуњен проблемима повезаним са градњом и испорукама.