Св. Георгије на Турнеји: Влада Српске даје пола милиона за културу кроз 125 пројеката

Присјетимо се да је влада Српске за вријеме данашњег министра правде Антона Касиповића издвојила најмање три милиона КМ за само три пројекта. Тешко да се овако да говорити о стратегији у културној политици.

недеља, 23 августа, 2020 / 12:45

Mинистарство просвјете и културе Републике Српске суфинансираће у 2020. години 125 пројеката у износу од 540.500,00 КМ, док је за лош и антисрпски филм Турнеја без оваквих конкурсних компликација додијељено 700.000 КМ. Тај Горан Марковић данас прозива фришкијег (и без сумње квалитетнијег) дворског редитеља Емира Кустурицу, да устане против градње споменика Стефану Немањи у Београду.

Такође, данас нескривено настројен против Срба и државе Србије, извјесни Срђан Драгојевић, добио је 1.500.000 КМ од Владе Српске на истовјетан начин, а да би у њему за главну женску улогу ангажовао хрватску глумицу, а не (рецимо) нашу Николину Јелисавац.

Није му сметало ни да снима, а ни да упропасти сценарио по драми српског националисте и још горе- монархисте Душана Ковачевића. При том је то такав чврст карактер, да му због новца није сметало да буде члан, па и посланик партије Слободана Милошевића, а данас у његово вријеме активног Ивице Дачића.

Ништа ово, наравно, не превазилази инвеститорски дилентатизам у културној политицу при давању огромног новца (говори се и о 1.700.000 КМ) за "Бањалучки интернационални филмски фестивал", којег није превазишло ни чувено "Свјетско првенство у рафтингу". Оно што је посебно било поразно, јесте што је "умјетничка заједница" на ово све углавном шутила као заливена.

БЛИФФ и Лени као подсјетници на једнократну традиционалност

"Овај Фестивал је круна успјеха. Његов слоган је `добар дан за добар филм`, а ја бих додао још `међу добрим људима на добром мјесту`”, рекао је премијер Додик 01.05.2008. године.

Истичући да су "овакви пројекти нешто што треба да буде обиљежје Бање Луке и Републике Српске, јер шаљу снажну поруку широм свијета да се овдје дешава нешто важно", предсједник Владе Републике Српске је изразио наду да ће овај филмски фестивал постати традиционaлан.

Треба ли напомињати да се више никада није одржао, да утрошак средстава нико није правдао, а данас би нам добро дошло и оних 600.000 КМ колико је Влада РС, да би нагласила да се "овдје дешава нешто важно" дала за долазак оцвале рок-звијезде Запада – Ленија Кревица.

Из Министарства просвјете је прије пар седмица говорено о "законском регулисању положаја ћириличног писма", мада се и без тога за исто може урадити много. Рецимо, биће занимљиво пратити колико ће "пројеката" бити уопште остварено на српском писму, будући да их, као ни на правдање средстава од народних пара Српске, ништа не обавезује.

Детаљно разлагање утрошка пола милиона КМ

Из области музичке и музичко-сценске умјетности у свим категоријама биће суфинансиран 21 пројекат. У области позоришне умјетности биће подржано осам пројеката у категорији продукције и десет позоришних манифестација. Такође, Министарство ће суфинансирати 20 књижевних манифестација, шест пројеката у области филмских фестивала, 14 пројеката у области визуелне и мултимедијалне умјетности, 19 пројеката културно-умјетничких друштава и ансамбала народних игара и пјесама, те 25 пројеката из области културног насљеђа.

Према резултатима Јавног конкурса за суфинансирање културног стваралаштва националних мањина за 2020. годину Министарство ће суфинансирати 17 пројеката у укупном износу од 32.000,00 КМ.

За суфинансирање програма рада репрезентативних струковних удружења у Републици Српској издвојено је 49.500,00 КМ.

Резултати Јавних конкурса за суфинансирање програма и пројеката у култури Републике Српске за 2020. годину, резултати Јавног конкурса за суфинансирање пројеката културног стваралаштва националних мањина у 2020. години и Јавног конкурса за суфинансирање програма рада репрезентативних струковних удружења у Републици Српској објављени су на порталу Владе Републике Српске (www.vladars.net) на страници Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Сви пројекти и манифестације ће се реализовати у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом и препорученим мјерама надлежних институција.

Резултати Јавног конкурса за суфинансирање пројеката књижевно-умјетничког стваралаштва у области издавачке дјелатности бити накнадно објављени, с обзиром на то да је потребан дужи временски период за процјену и стручно вредновање издавачких пројеката.

Средства намијењена за суфинансирање ове дјелатности износе 50.000,00 КМ.