Свети Георгије убива аждаху (Sveti Georgije ubivа аždаhu)

Да постоји озбиљна држава, Драгојевићу би се за овакве ствари судило, а не давале паре да снима овакав очај од филма.

субота, 21 јануара, 2012 / 07:22

Пише: Марко Шикуљак

Српска публика нема право да се жали ни на једну страну продукцију и грозне пропагандне филмове, док год постоји министарство културе које ће Драгојевићу, Марковићу и осталим гномима дати паре да уринира по народу, историји и здравом разуму у крајњој линији.

 

Шербеџија и демагогија без граница

Прије него кренемо о историји, филм је лош. Конфузан, јер режисер није дорастао огромној теми и дјелу по коме је радио филм. Заправо, ради политичких потреба наглашавајући одређене дијелове, они битни за радњу и интимну причу остају по страни, неуклопљени. Па се Гаврилова трудна жена у филму појављује као авет у јапанских филмовима, а да гледалац нема појма шта ће она ту, и шта јој је смисао. Колико тај дио није разрађен, на свако њено појављивање морате да се присјећате ко је она заправо.

И остали Срби су аветима слични. Прљави, ружни, прљави, умазани, зли, прљави. Баш су онако прљави. Нису као Београђанка и Жандар. И баш су онако лоши људи. Све супротно како је Арчибалд Рајс поручивао, ко је какав, и ко не вуче Србију напријед.

У свом параисторијском филму, Драгојевић учитељицу живота силује више пута. Најочигледније када се у тој бици, претпостављамо верзији Церске, јер радња је у Мачви, а битка је на почетку рата, појаве ровови.

Да, РОВОВИ. Срби су, након што су сву пажњу усмјерили ка Сави, јер је ту тактички био лакши напад за Аустијанце, након што је непријатељ са Дрине упао у Мачву и клао по селима, успјели да се прегрупишу, дођу до Цера и ископају ровове!

Најгрознији удар на разум је сцена у којој весели српски вашар надлијеће непријатељски авион. Непријатељски, јер рат је почео и то се зна. Пилот као да не зна, изашао човјек у шетњу, па маше Србима. Стари злочинци одмах потежу пушке и пуцају на њега. Он се тад наљути, па баци понеку милосрдну бомбу.

 

Турнеја: Клепи паре и бјежи

Историјска прича о узроку и поводу за рат пада у воду. За све је крив Гаврило Принцип. Ужелела се деца рата, добацују у овом филму "жене у белом”. Фали још само ксенофобија према Босанцима што би да буду Срби, неко Начертаније на столу у кафани и који спомен неке будуће југослевенске републике, па да одмах схватимо да је за све крива великосрпска политика. Јесте да се и тако помиње нека Велика Србија, али све је то лук и вода без Вуковара и Дубровника.

Овакву синеошамарчину, псеудоисторијско прилагођавање данашњој политици, нисмо нити ћемо добити од разних холивудских продукција. Док се сви једе на Анђелину Џоли, Свети Драгојевић ће се пуштати и за Ђурђевдан и за нову годину. И сви ће мислити, ево га српски филм.

Као што у Мачви након те 1914. кажу, најгори је Шваба који говори српски језик.19 КОМЕНТАРА

 1. Надахнуто. Мислим на осврт…

  Једино се питам, ЗАШТО нам овакве надахнутости понестане када се у наш град и то поводом још једне шамарчине здравом разуму и још здравијем образу, довуку протуве натопљене разном хемијом од које су отекли; Срле Драгојевић и дебели Која?!

  Серем, могао сам, а нисам отићи на промоцију „Параде“… Гадило ми се…
  Предлажем Марку да се сљедећи пут поводом сличних „лупања шамара“ у сопственом граду организујемо барем одавде са Фронтала, па да одемо на неку од промоција. Понесемо покоје јаје, кесу са фарбом, петарду и тако… Гумено цријево, дилдекању, боксер, ко шта има и преферира…:D

  Наш град је све атрактивнија дестинација за ове престоничке џулове и јајаре јербо нам је и Прешједник и министар за „културу“ широке руке а сељачког укуса.x-(

 2. Г, Шикуљак, не слажем са Вашим виђењем овог филма. Мислим, лично, да је филм, солидно урађен.
  Што се тиче саме драме Душана Ковачевића, морам признати да је сјајна. За мене Д. Ковачевић је највећи српски драматург друге половине 20 вијека.
  Надам да ћемо се сложити да су „Балкански шпијун“, „Маратонци трче почасни круг“, „Професионалац“ сјајне комедије.
  Д.Ковачевић је урадио и два сјајна сценарија за „Ко то тамо пева“ у „Подземље“ и још доста других ствари.
  Ја сам средином 80 имао прилику да ову драму гледам у извођењу Атељеа 212, гдје је рецимо Д.Николић играо Миланчета.
  О самој теми, да се увјек расправљати. Надам се да нисте преживјели последњи рат, као војни обвезник. Вјерујте истих ствари је било и у последњем Отаџбинском рату, ма колико се нама то не свиђало.
  И „Турнеја“ је било, па не треба прозивати Г.Марковића. Колико знам продуцент овог филма је Т.Станић. Он је из Крајине.
  Е сад што се нама неке ствари из наше прошлости не свиђају, то је други проблем. Можда је најбоље „пљунути истини у очи“.

 3. То што је неко сјајан писац, не квалификује га и као сјајног човјека. За то је можда најбољи примјер наш сјајни драмски писац Душан Ковачевић и његов парњак и презимењак СИНИША Ковачевић!
  И један и други су сјајни у свом послу. И један и други су се деведесетих залагали за промјену немогућег и неодрживог стања сатанизованог и до „парије“ доведеног СрБског народа. И то не само нашом кривицом!

  И један и други су искрено повјеровали да ће тзв. „демократска опција“, ДОС на челу са Демократском странком довести Србију и Србе у нормалан и заслужен статус међу свјетске нације.
  Само је СИНИША схватио и проговорио колико су га зајебали и колико се САМ зајебао.
  Душан, међутим, и дан дањи ћути к’о курва јер би му спала круна са главе ако би јавно признао да је политички површан, глуп и наиван и да би неко могао и његово височанство ЗАЈЕБАТИ!

  Ето то је разлика између великих писаца и великих људи.
  Велик човјек кад-тад затражи опроштај, јер признаје да је човјек; недовољних снага и памети, и ГРЕШАН као и сваки који је рођен од Адама и Еве до данаске…

 4. Неприлагођен: Нисам видио ни један аргумент против онога што сам написао у вашем коментару. Дакле, гдје су ровови у церској бици, јел коректно да пилот маже сељацима, итд итд. Немојте троловати неким стварима о којим нико није причао, попут „коме с ене свиђа историја“ (не свиђа се филм) и Ковачевић је одличан писац, наравно да јесте, рекох финно да му Драгојевић није дорастао

 5. Филм је смеће и као таквом требало би да му се забрани приказвање код нас. Велики министар касиповић је учешћем са одређеним средствима још једном показао његов однос према Србима. Међутим, ни то му није било доста па је са „Турнејом“ само потврдио колико је србомрзац. Кад смо већ код те индивидуе питам се шта се десило са оним фамозним филмским фестивалом у ове „дивне мајске свибањске вечери“, или је и то као и сви пројекти ових лопужа пропало. а очигледно да јесте. И нико више не прича шта се десило са оних 1800000 марака што је нека непознате дама узела та реализацију тог фестивала и после је више нико није видео или можда јесте онај ским је договорила крађу. касиповићу зашто не поднесеш оставку и спасиш тиме и просвету и културу и одеш да уживаш у оним апарманима што си их поправио по хрватско приморју (Задар)

 6. Zasto bi on podnosio ostavku i spasavao prosvjetu i kulturu nase Republike kada je i doveden da upropasti , opeljusi, sprzi sve sto mu je pri ruci i na ocima?Jedan narod i drzava se unistavaju prije svega unistavanjem njegovog vaspitnoobrazovnog sistema. Nas je namjerno i svjesno upropasten. Svoju djecu banditi ne skoluju ovdje vec na prestiznim svjetskim univerzitetima.
  Da li je moguce da firer nije imao nikoga skolovanog, nasionalno osvijestenog i postenog covjeka da stavi na ovo najodgovornije mjesto u vladi?
  Ovo su mirnodopski md Oluja i bljesak na RS bandita , izroda i neljudi.

 7. И даље сматрам да је филм одличан. На жалост, наша прошлост није тако славна, како нам је жели идеализовано приказати. За случај који се приказује у овом филму, о регрутовању богаља, вјерујем да је аутентичан. Зашто! Зато што знам случајеве из последњег рата. Рецимо мог друга су скидали у некој кафани, у којој је засједала „комисија за регрутацију“, да се скине и покаже мјеста гдје су убоди инњекције за инзулин. Већ био ангажован у центру за узбуњивање. Или мој пок.отац у октобру 1995., је заглавио војнички притвор, јер као дијабетичар са 60 г није отишао на линију, иако му је бригадни љекар, због повишеног дијабетиса, дао поштеду. Одведу човјека у притвор, гдје нема никаквих хиг.услова. Доживи дијаб.кому у притвору.Сад не дају у болницу, јер је у притвору. Или покупе људе који су у радној обавези, а од којих већина није служила војску, па пошаљу да чувају линију, једно веома опасно мјесто, описано у роману С.Селенића „Убиство са предумишљајем“.
  Има из последњег рата још прича,које нису баш лијепе. Рецимо улога КОС у ВРС.

 8. Како волим израз троловање. То је оно кад намјерно скрећеш са теме, да се не би причало о њој, већ о ономе што ти причаш. Драгојевић је ухваћен у крупнијој лажи од регрутације богаља. А онда му се ни ту не треба вјеровати. Пусти ти КОС и ВРС

 9. Можда их треба пустити. Али,мислим да су битно утицали на догађаје 90 овдје.
  Е сад што се тиче филма. То је увјек ствар инерпретације неког догађаја. Сјећам се да сам скоро, присуствовао догађају кад један млађи познаник прича о догађају, у ком сам ја учествовао. Он га је по мало идеализовао, јер је кад је био рат имао 7-8 година. Искрено, мени је било смијешно.
  Драгојевићева „Села…“ су одличан филм, а ја кад га гледам имам неки грч у стомаку, јер је све тако било, а не волим се баш сјећати тог времена.