Сутра почиње 77. Вуков сабор

У Лозници ће сутра бити отворен 77. Вуков сабор, једна од најстаријих и најзначајнијих манифестација која је посвећена реформатору српског језика Вуку Стефановићу Караџићу. Манифестацију ће да отвори министар културе, информисања и информационог друштва Србије Предраг Марковић. У оквиру прве саборске вечери, изложбом фотографија биће представљена култура и историје града Крагујевца, најављено је данас из […]

недеља, 11 септембра, 2011 / 15:06

У Лозници ће сутра бити отворен 77. Вуков сабор, једна од најстаријих и најзначајнијих манифестација која је посвећена реформатору српског језика Вуку Стефановићу Караџићу.

Манифестацију ће да отвори министар културе, информисања и информационог друштва Србије Предраг Марковић.

У оквиру прве саборске вечери, изложбом фотографија биће представљена култура и историје града Крагујевца, најављено је данас из Организационог одбора ове манифестације.

У току седмодневног трајања Сабора, који ће се одржавати у Тршићу, родном мјесту Вука Караџића, те Лозници и Београду, предвиђено је одржавање петнаестак различитих књижевних, музичких, ликовних и других умјетничких садржаја.

Завршна саборска свечаност, која ће бити посвећена обиљежавању 50. година од додјеле Нобелове награде за књижевност Иви Андрићу, одржаће се 18. септембра на Саборишту у Тршићу.

Саборску бесједу у Тршићу одржаће професор славистике на Универзитету у Халеу Ангела Рихтер, што ће бити први пут да саборски бесједник буде из иностранства.

У оквиру завршних саборских свечаности Позориште из Крушевца извешће адаптирану представу "Проклета авлија" у режији Небојше Брадића.

Вуков сабор се традиционално организује од 1933. године. До сада није одржан само 1941. и 1944. године, у току трајања Другог свјетског рата.

Организатор манифестације је Центар за културу "Вук Караџић" из Лознице, уз подршку Министарства културе, информисања и информационог друштва Србије и града Лознице.