Суштински докази проитв Саифа ал-Ислама

Тужилац Међународног кривичног суда Луис Морено Окампо рекао је данас да посједује „суштинске доказе“ о умијешаности Саифа ал-Ислама, сина свргнутог предсједника Либије Моамера Гадафија, у организовање нападе на цивиле и ангажовање плаћеника.   Он је додао да се састао са Исламом прије неколико година када је овај подржао напоре Суда да ухапси суданског предсједника Омара […]

недеља, 30 октобра, 2011 / 14:03

Тужилац Међународног кривичног суда Луис Морено Окампо рекао је данас да посједује „суштинске доказе“ о умијешаности Саифа ал-Ислама, сина свргнутог предсједника Либије Моамера Гадафија, у организовање нападе на цивиле и ангажовање плаћеника.

  Он је додао да се састао са Исламом прије неколико година када је овај подржао напоре Суда да ухапси суданског предсједника Омара ал-Башира због наводног геноцида и других злочина у Дарфуру.

"Имамо више свједока који су нам рекли на који је начин Саиф умијешан у планирање напада на цивиле, посебно ангажовање плаћеника из различитих земаља и њихов транспорт, као и финансијски аспект за који је он био задужен", рекао је Окампо Ројтерсу у Пекингу.

Он је додао да постоји доста материјала за оптужницу, али Саиф је и даље невин док се не докаже супротно и мораће се суочити са судом.

Окампо је рекао да ће у сриједу отпутовати у Њујорк гдје ће информисати Савјет безбједности УН о раду овог Суда у Либији.

ИЦЦ је саопштио јуче да је Саиф ал-Ислам преко посредника поручио да је невин и да разматра предају. Суд има и информацију да плаћеници покушавају да га пребаце у пријатељску афричку земљу гдје би могао да избјегне хапшење.

Суд је упозорио 39-годишњег Ислама да би могао да нареди пресретање у ваздуху уколико покуша авионом да побјегне из свог сахарског склоништа у Нигеру.

"Ми нисмо у преговорима са Саифом ал-Исламом. Он сам мора да одлучи да ли ће се предати, наставити да се крије или покушати да побјегне у другу земљу", рекао је Окампо.

Он је додао да га Суд неће присиљавати да се врати у Либију уколико је нека друга земља спремна да га прими, било да је ослобођен оптужби или на издржавање казне.0 КОМЕНТАРА

  1. O , mamicu vam međunarodnofašističku. Suditi čovjeku koji je branio svoju zemlju od fašista i njegovih plaćenika !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *