Сиријски предсједник: Акција против Сирије значи земљотрес у региону

Сиријски предсједник Башар ел Асад упозорио је да би било каква акција Запада против његове земље изазвала „земљотрес“ који би запалио Блиски исток. Асад је, у интервјуу "Сандеј телеграфу", првом за неки западни медиј од почетка устанка против њега прије седам година, рекао да ће земље Запада "сигурно да појачају притисак", али да се Сирија […]

недеља, 30 октобра, 2011 / 14:00

Сиријски предсједник Башар ел Асад упозорио је да би било каква акција Запада против његове земље изазвала „земљотрес“ који би запалио Блиски исток.

Асад је, у интервјуу "Сандеј телеграфу", првом за неки западни медиј од почетка устанка против њега прије седам година, рекао да ће земље Запада "сигурно да појачају притисак", али да се Сирија "у сваком погледу разликује од Египта, Туниса, Јемена".

"Историја је другачија, као и политика. Сирија је сада средиште дешавања у региону. Она је линија расједа и ако се играте са земљиштем, изазваћете земљотрес", истакао је Асад.

Асад је рекао да би било који проблем у Сирији запалио цијели регион.

"Желите ли да имате још један Авганистан или на десетине Авганистана. Сваки проблем у Сирији би запалио цијели регион. Ако је план да се Сирија подијели, то значи подијелу цијелог региона", рекао је сиријски предсједник.

Асад је рекао да је на "арапско прољеће" одговорио другачије од других, свргнутих арапских лидера.

"Ми нисмо кренули путем тврдоглавих влада", навео је Асад.

Према његовим ријечима, сиријске безбједносне снаге су на почетку побуне народа начиниле "многе грешке", али су сада усмјерене само на терористе.

Уједињене нације саопштиле су да је, од почетка протеста у Сирији средином марта ове године, живот изгубило више од 3.000 цивила, од тога 187 дјеце, у сукобима са сиријским снагама безбједности.

Хиљаде су затворене, док је влада саопштила да је у досадашњим сукобима убијено 1 200 припадника снага безбједности. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *