Сукоби у Либији коштали фирме из БиХ више од милијарду евра

Због сукоба у Либији 17 фирми из БиХ прекинуло је послове вриједне више од милијарду евра, процјењују економски експерти. Према овим процјенама, неке од ових фирми из БиХ банкротираће ако криза у Либији буде настављена, док би већина радника, који су евакуисани из те афричке земље, могла да остане без посла. Неке компаније, прије свега […]

среда, 2 марта, 2011 / 10:26

Због сукоба у Либији 17 фирми из БиХ прекинуло је послове вриједне више од милијарду евра, процјењују економски експерти.

Према овим процјенама, неке од ових фирми из БиХ банкротираће ако криза у Либији буде настављена, док би већина радника, који су евакуисани из те афричке земље, могла да остане без посла.

Неке компаније, прије свега из Федерације БиХ, биле су ангажоване на милионским пословима и већ сада биљеже губитке који би могли да буду санирани само ако би се ситуација у тој афричкој земљи брзо смирила, пише "Прес".

У супротном, осим што би остале без планираних прихода, те компаније би имале и проблем са пребацивањем својих радника на друге послове, због чега би многи од њих могли да остану без радних мјеста.

Директори највећих компанија из ФБиХ ангажованих на пословима у Либији још не желе да говоре о посљедицама сукоба у тој земљи на њихово пословање јер им је тренутно главни приоритет извлачење радника.

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Веселин Пољашевић рекао је да нико тренутно не може процјенити колики су губици фирми из БиХ због прекинутих послова у Либији.

"Сљедеће недјеље имаћемо састанак представника свих компанија које тамо раде, па ће то бити прилика за размјену информација и дефинисање стратегије. Надамо се да ће се ситуација у Либији смирити, јер у противном ће фирме из БиХ имати велике проблеме, а неке би чак могле да дођу и до ивице банкрота", навео је Пољашевић.

Сукоби у Либији, у којој је боравило око 1 500 радника из БиХ, почели су средином фебруара и усмјерени су на рушење режима Моамера Гадафија./0 КОМЕНТАРА

  1. Грозније су те аутоматске санкције Либији, због тих санкција многа предузећа неће моћи реализовати уговоре чак и да се ситуација смири. Мир ће бити само онда кад усрана америка каже да је мир ко у Ираку, тај јад од државе терорише пола земаљске кугле без икакве одговорности!? Протести и санкције? Каква логика? голорук народ, који са оружјем заузима градове по Либији? Игре на рубу мозга, ако су проблеми у некој држави разлог да се уводе санкције, онда све земље требају под ембарго!

  2. Рамштајн, не можеш сада да кажеш да те не слуша Радмановић. 🙂 Видиш да је први реаговао и објелоданио да се губи силна лова због овога.

    Али Србијица је хит. Дачић брже боље полетио да се похвали како поштје санкције Либији.

  3. Хмм..добро Ања, можда је он тако нешто рекао, не пратим његове подрумске приче, али не знам шта је учинио по том питању? Коју дипломатску акцију је покренуо? Треба уклавирити да се овим могу послови наших предузећа shutdown до ко зна када, а резервног тржишта нема!? Или би сад онај симо ороз рекао, да је добро радити у заосталој Либији па зарадити пара, да се може дијете послати у напредне УСА!?

  4. Чини ми се да сам јутрос негдје чула да је он изразио забринутост. Елем Рамштајн, не можеш сада да се буниш. Прије пар дана, ако не халуцинирам, си тражио реакцију. Човјек те чуо и реаговао. Сад тражиш да учини нешто. Хоће. Полако! 🙂

  5. ти си турчине ороз славио напад на Гадафија, ти си га већ видио код Чавеза, јаду турски, ја га критикујем што је смрдљивој америци пружио икад руку, ни тај случај локерби није требао да ријешава са стоком распаднутом, и твој мозак је у распаду, смрдиш ко твор, баздиш на америчко говно..

Оставите одговор