Сукоб полиције и демонстраната у Загребу

ЗАГРЕБ – Око хиљаду демонстраната организованих преко друштвене мреже Фејсбук окупило се у четвртак навече у центру Загреба на антивладином протесту током којег је дошло и до сукоба с полицијом, која је употријебила пендреке и сузавац. Према незваничним информацијама хрватских медија, у сукобима с полицијом има и повријеђених, а приведено је више особа, међу којима […]

четвртак, фебруар 24, 2011 / 20:00

ЗАГРЕБ – Око хиљаду демонстраната организованих преко друштвене мреже Фејсбук окупило се у четвртак навече у центру Загреба на антивладином протесту током којег је дошло и до сукоба с полицијом, која је употријебила пендреке и сузавац.

Према незваничним информацијама хрватских медија, у сукобима с полицијом има и повријеђених, а приведено је више особа, међу којима и организатор протеста.

Јаке полицијске снаге металним оградама блокирали су све прилазе сједишту владе на Марковом тргу на којем су Законом о јавном реду из 2005. забрањена протестна окупљања.

Иницијатор протеста Иван Пернар приведен је, као и на првом протесту у уторак, када је покушао да пробије полицијску барикаду на Горњем граду.

Након њега то је покушало да учини још неколико демонстраната, а затим је дошло и до сукоба с полицијом која је употријебила палице како би спријечила демонстранте да пробију блокаде. На полицију је бачено више флаша и истргнути саобраћајни знак.

Иначе, демонстранти су се окупили на Тргу бана Јелачића, одакле су кренули према сједишту владе узвикујући "Лопови, лопови!", "Јадранка одлази!" и "ХДЗ лопови". На полицијске барикаде наишли су већ у улицама које воде до Горњег града.

Протести се истовремено одржавају и у Сплиту, Осијеку, Славонском Броду, Вировитици и Ријеци, али је знатно мање окупљених, јављају хрватски медији.

Противладин протест организовало је Савез за промјене, на иницијативу Ивана Пернара (26), који је на себе скренуо пажњу када је, заједно с још двије особе, недавно протестовао испред владе тражећи њену оставку.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *