Гадафи: Иза устанка стоји бин Ладен

ТРИПОЛИ – Либијски лидер Муамер Гадафи рекао је јуче да шеф Ал Каиде Осама бин Ладен стоји иза устанка у тој земљи и додао да сљедбеници те терористичке организације стављају младим Либијцима халуциногене пилуле у кафу како би их подстакли на револт. Како преносе свјетске агенције, Гадафи је у телефонском позиву упућеном државној телевизији Либије […]

четвртак, 24 фебруара, 2011 / 20:04

ТРИПОЛИ – Либијски лидер Муамер Гадафи рекао је јуче да шеф Ал Каиде Осама бин Ладен стоји иза устанка у тој земљи и додао да сљедбеници те терористичке организације стављају младим Либијцима халуциногене пилуле у кафу како би их подстакли на револт.

Како преносе свјетске агенције, Гадафи је у телефонском позиву упућеном државној телевизији Либије изразио жаљење због погинулих у граду Завија, али је критиковао становнике тог града зато што су се прикључили демонстрантима.

Према изјавама очевидаца, у нападу снага безбједности оданих Гадафију на једну џамију у Завији јуче прије подне погинуло је 10 људи. Завија се налази 50 километара западно од пријестонице Триполија.

Либијски лидер је навео да су они који протестују "одани бин Ладену". "Ово је Ал Каида против које се цијели свијет бори", поручио је Гадафи.

Он је додао да екстремисти Ал Каиде искориштавају омладину стављајући им "халуциногене пилуле у кафу са млеком, попут нес кафе".

Гадафи је позвао Либијце да одузму оружје демонстрантима, који су преузели контролу над великим дијеловима земље.

"Наш поредак је веома јасан: одузмите им оружје", поручио је Гадафи.

"Ја имам само моралну власт", додао је либијски лидер који традиционално себе представља као лидера народне револуције, радије него као шефа државе у традиционалном смислу.

Исламска терористичка организација Ал Каида обећала је помоћ демонстрантима у Либији. Ал Каида ће "дати сву своју помоћ" за рушење вође либијске револуције, саопштила је та организација.

Замјеник либијског министра спољних послова Калед Каим изјавио је да је Ал Каида основала исламски емират у Дерни, која се налази између Тобрука и Бенгазија, и да њиме управља бивши затвореник из Гвантанама.

Локално становништво, међутим, тврди да то није истина и да либијска влада само покушава да уплаши Европу, пренио је АФП.

Иначе, како извјештавају свјетске агенције, Гадафи се бори да задржи контролу над западним дијелом земље око главног града Триполија, те је кренуо у контранапад против опозиције, која слави на улицама и учвршћује контролу над источним дијеловима Либије.

Дјелокруг контроле коју Гадафи има у Либији је ослабљен јер су неки већи градови око пријестонице пали у руке демонстраната, а Гадафијева опозиција обећала је да ће "ослободити" и Триполи.

Дио становништва који се супротставио Гадафију и тражи његову оставку добија подршку све већег броја војника, док становници Триполија кажу да су преплашени Гадафијевим пријетњама и акцијама његових лојалних служби.

Гадафи је покренуо контранапад на важне градове у близини пријестонице, те на опозиционаре који контролишу град Мисрата, око 200 километара источно од либијске пријестонице, са својим снагама.

"У том нападу је погинуло више људи", испричао је један очевидац.

Сукоб је избио у близини аеродрома и Гадафијеве снаге су успоставиле контролу над облашћу, али опозиционе снаге још покушавају да их потисну.

Један становник Мисрате навео је да је локална џамија позвала становнике на џихад, односно свети рат, у знак подршке демонстрантима у Триполију.

С друге стране, јединица либијске војске лојална Гадафију напала је џамију у Аз-Завијаху, 50 километара западно од Триполија, противавионским ракетама и аутоматским оружјем, пошто су антивладини демонстранти одбили да напусте ту област, сазнаје АП од једног очевица. У том нападу је страдао велики број демонстраната, који су се били у џамији и испред ње.

Позивајући се на очевице, агенција Франс прес јавља да су полиција и војска опустошиле град Зуара, западно до Триполија, и да "народ држи град".

Арапска телевизија Ал Џазира приказала је снимке полицијске станице у Аз-Завијаху која гори и око 20 тијела с рукама везанима на леђима.

Објавила је да се ради о тијелима полицајаца који су стријељани јер су одбили да пуцају на демонстранте.

Либијски Народни комитет позвао је преко државне телевизије демонстранте да предају оружје и понудио награде за оне који доставе информације о вођама протеста.

Гадафијев син Сеиф ал Ислам рекао је да је број погинулих демонстраната претјеран и да нису тачне информације о бомбардовању либијских градова.

Гадафијева кћерка Ајша, је демантовала да је на Кипру, а Гадафијев трећи син Саади изјавио је да ће његов отац играти кључну улогу у сваком новом режиму који евентуално буде формиран.

Међународна федерација за људска права је саопштила да је најмање 700 људи погинуло у Либији од почетка протеста прије више од седам дана, "Хјуман рајтс воч" је објавио да број жртава износи 300, док је италијански министар спољних послова Франко Фратини изјавио да је информација о 1.000 погинулих вјеродостојна, али да није потпуна.

Како су саопштили противници режима, неколико плаћеника из афричких земаља ухваћено је живо, али су након испитивања погубљени вјешањем. Непознато је да ли међу убијенима има и српских "ветерана".

Истовремено, међународна заједница се припрема на казнену акцију против Гадафијевог режима. Предсједник САД Барак Обама осудио је насиље. Француски предсједник Никола Саркози наговијестио је могућности да ЕУ прекине економске везе с Либијом. Појавио се и приједлог да УН прогласе зону забране летова изнад Либије, како би је спријечиле кориштење борбених авиона против демонстраната. Турска се, пак, противи увођењу санкција либијском режиму, јер се тиме кажњава народ.Оставите одговор