Стуб: Британија се поздравља ЕУ

Фински министар за европске послове Александар Стуб сматра да се Велика Британија поздравља са ЕУ и истиче да је све теже разумјети политику Лондона према Европи. Стуб је, говорећи на самиту ЕУ у Бриселу, истакао да све указује на то да Великој Британија намјерно улази у спор са својим партнерима. “Говорећи искрено, скоро да је […]

петак, октобар 19, 2012 / 10:54

Фински министар за европске послове Александар Стуб сматра да се Велика Британија поздравља са ЕУ и истиче да је све теже разумјети политику Лондона према Европи.

Стуб је, говорећи на самиту ЕУ у Бриселу, истакао да све указује на то да Великој Британија намјерно улази у спор са својим партнерима.

“Говорећи искрено, скоро да је 26 плус један. Мислим да Британија тренутно, својевољно, ставља себе на маргине. Видимо то у спољној, економској политици, у областима у вези са еврозоном. Неко као ја, ко је за јединствено тржиште и слободну трговину, сматра то веома несрећним приступом”, рекао је Стуб за Ројтерс.

Аналитичари наводе да британски званичници инсистирају на томе да њихова влада жели да остане дио ЕУ, али да је током прошле године премијер Дејвид Камерон заузео оштрији став према Бриселу, дијелом због напора да смири евроскептике у његовој Конзервативној страници, а дијелом због урођених несугласица са ЕУ око смјера у којем се креће.

Камерон је почетком овог мјесеца изјавио да би референдум о британским везама са ЕУ могао да буде најбољи начин за постизање сагласности око новог договора са европским блоком.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *