Семберија: Тећи ће млијеко, у рекордним количинама

Пољопривредно добро "Семберија" наставља сарадњу са "Млијекопродуктом" из Козарске Дубице и очекује да до краја године произведе рекордне количине млијека – око 1.500.000 литара. Технички директор ПД "Семберија" Радомир Продановић рекао је Срни да се тренутно дневно производи 4.000 литара млијека, што је још низак ниво, јер се сточни фонд није опоравио од ниских температура. […]

петак, 19 октобра, 2012 / 10:51

Пољопривредно добро "Семберија" наставља сарадњу са "Млијекопродуктом" из Козарске Дубице и очекује да до краја године произведе рекордне количине млијека – око 1.500.000 литара.

Технички директор ПД "Семберија" Радомир Продановић рекао је Срни да се тренутно дневно производи 4.000 литара млијека, што је још низак ниво, јер се сточни фонд није опоравио од ниских температура.

"Без обзира на падове производње које су изазвале ниске температуре и веома лошег квалитета силаже, покушаћемо да одржимо ниво дневне производње млијека и остваримо рекордну производњу у посљедњих 15 година", рекао је Продановић.

Он је истакао да је зарада на млијеку из дана у дан све мања због ниских цијене сировог млијека, која не покрива трошкове производње.

"Тренутна цијена сировог млијека износи 0,70 фенинга, а у продаји је око 1,5 КМ, што јасно говори да се са том цијеном не могу покрити трошкови производње. Само произвођачи који имају производњу млијека у екстра класи могу покрити трошкове производње", рекао је Продановић.

Он је изразио наду да ће мљекарске индустрије подићи цијену сировог млијека, јер су компоненте за сточну храну више и до 50 одсто.

"У мљекарству је стање алармантно и неке ствари се морају мијењати. Очекујемо да ће мљекарске индустрије имати разумијевања и корговати цијене сировог млијека", рекао је Продановић.0 КОМЕНТАРА