Странке из Ефбиха поново увеле четири делегата СНСД у Дом народа БиХ. Ко је "бацио" глас за ПДП?

За разлику од прије четири године кад су посланици коалиције Домовина директно гласали за листу СНСД, и омогућили четврти, "контролни" глас у Дому народа ПСБиХ, сада су то федералне странке учиниле индиректно.

четвртак, 1 децембра, 2022 / 21:09

Након данашњег гласања у НСРС изабрани су делегати српског клуба у Дому народа ПСБиХ. То ће бити Никола Шпирић, Сњежана Новаковић Бурсаћ, Радован Ковачевић и Средоје Новић из СНСД, те Желимир Нешковић из СДС.

Четири делегата довољна су да се блокирају одлуке које из Представничког дома морају да добију потврду у овом тијелу, па је сада извјесно да се формирање Савјета министара неће десити без СНСД.

Избор је трајао доста дуже него што се очекивало, због спора око важења једног гласачког листића, као што је данима раније трајао спор коко тога кога ће подржати посланици коалиције Покрет за државу (СДА, ДФ, СДП).

Њихових пет посланика имали су опцију да гласају за своју листу, за СНСД или једну од опозиционих. Глас за СНСД донио би сигурно тој странци четвртог делегата, док би глас за сопствену листу (на којој је био Војин Мијатовић, СДП кандидат за српског члана Предсједништва) индиректно омогућио то исто, јер је однос снага говорио да би четврта листа СНСД имала више од листе ПДП.

Услиједила је кампања како не смију поново дати "кључ државе" у руке Милораду Додику, страначке централе из Сарајева тражиле су да се гласа за опозицију, која би са два делегата постала конкурент за улазак у Савјет министара.

Посланици ПЗД су већ раније договорили улазак у власт са СНСД, те су се оправдавали како између СНСД и опозиције нема разлике, чак имали више замјерки на опозицију. Али су у самом финишу најавили да неће гласати за СНСД.

За сигуран избор у Дом народа БиХ потребно је 14 гласова народних посланика. СНСД и коалициони партнери су имали довољно за 3 делегата. СДС који има 13 посланика, уз један глас Листе за правду и ред могли су изгласати другог, док је 8 посланика ПДП и три Листе за правду и ред било недовољно, јер би у том случају СНСД имао 12 и тиме би добио и четвртог делегата. За сигуран избор кандидата ПДП требало је још 3 гласа.

– Тражили су три гласа за опозицију и ми смо им дали. Да су тражили четири, дали би толико – рекао је незванично посланик ПЗД у разговору са новинарима.

Међутим, два гласа су дата листи СДС, којој гласови нису били потребни, тако да су заправо бачена. Два гласа су отишла листи СДП, тако да ни она нису утицала на исход. За листу ПДП је гласало 11 посланика, док је један глас био неважећи, јер је "икс" уписан у већи квадрат у ком је стајало име странке, а не у квадратић поред. Да је глас био признат, због неријешеног резултата 12:12, петог делегата би одлучио жријеб у ЦИК.

Остаје само дилема још само ко је био тај "поништени глас"? Уколико су из ПЗД одржали обећање и дали три гласа опозцији ли тако да не угрозе СНСД, онда би за листу СДС требало бити 17 гласова. Уколико су дали два гласа, а трећи поништили тако да остане сумња на ПДП, онда то нема другу сврху осим да остане сумња да је неко из редова опозиције минирао заједнички подухват. Могућност да се неко из ПЗД коцкао и дао глас листи ПДП, уз очекивање да ће неко тамо "издати" је превише ризична и могла је да одведе до жријеба.

У сваком случају, посланици ПЗД су вјешто одиграли игру након које могу рећи да су гласали за опозицију, а њихов основни циљ, улазак у власт са СНСД ком се нису замјерили, није угрожен. Због озбиљности ситуације не може се рећи ни да нису били свјесни поступака, а још мање да су дјеловали против "централе". То би значило да странке из Ефбиха, без обзира на раније ставове према СНСД, немају ништа против тога да са њима формирају власт на нивоу БиХ.