Спецоперација: Руско незнатно напредовање на фронту у Донбасу

На фронту је ситуација и даље у стању очекивања резултата мобилизационе плиме, која нараста из правца Руске Федерације, односно ефеката масовних, стратешких удара по електроинфраструктури Украјине.

среда, новембар 30, 2022 / 21:07

-Многи оцјењују да Русија у војном смислу почиње да користи зиму као оружје и то није свакако далеко од истине. Један званичник из Украјине, по имену Андреј Герус, рекао је да за ремон електроенергетских постројења требају дијелови, за које треба минимум пола године да се они уопште произведу. Да ли је то тако, знаће најбоље грађани Украјине који су под контролом режима у Кијеву, али је чињеница да цијели тај простор има озбиљних проблема са електроснадбдијевањем, које онда узрокује ограничења у водоснадбдијевању и гријању; те су већ примјећена спонтана самоорганизовања грађана, који траже да се ситуација ријеши, рекао је наш Дани(ј)ел Симић вечерас, гостујући у емисији Актуелности на Хепи ТВ из Београда.

Ово је сегмент психолошког ратовања, који се не смије пренебрегнути, јер зима и мрак могу током сезоне 2022/2023. да утичу на расположење становништва у Украјини, које је засад контролисано будући да је у питању ратно стање.

На самој линији раздвајања, одвијају се и даље жестоке борбе око мјеста Артјомовск, односно Бахмут. Да рашчистимо за публику испред малих екрана, руска страна мјесто назива по његовом совјетском имену Артјомовск, док Кијев град назива Бахмут. У питању је идеолошки обрачун, односно посљедица процеса декомунизације, а док се заправо ради о процесу дерусификације Украјине.

Руски војни извори, али и званични представници ДНР, објавили су да су снаге руске коалиције завршили чишћење насељеног мјеста Курдјомовка. Ово насељено мјесто, јужно од Артјомовска, потпуно је под њиховом контролом. По тим изворима мјесто је потпуно очишћено рано јутрос, док је непотпуна контрола над њим успостављена пар дана раније. Далеко је то од било каквог окружења Артјомовска, али са овог правца се да ватром контролисати путни правац Артјомовск – Константиновка. Артјомовск је кључ за дуго од руске стране жељен

То све отежава позицију украјинске одбране, која је на овом правцу у благој дефанзиви већину времена, односно руска страна се труди да направи пробој на цијелој лијнији разграничења у ДНР. Дошло је до напредовања и исти, руски извори, говоре о заузимању мјеста Белогоровка, сјевероисточно од Соледара.

Такође, јављено је од министарства одбране Руске Федерације, да је ослобођено насељено мјесто Андрејевка у ДНР. Такође, на Донбаском фронту, наставља се са бојевима за обухват Авдејевског утврђеног подручја.

Ово је традиционално непокретна линија фронта, која се испред престонице ДНР, града Доњецка, тако држи највећом дужином још из времена почетка СВО. У питању је осам година бетонирана и утврђивана линија ОСУ, која је на одређеним мјестима још увијек непомјерена од стране јединица руске коалиције.

Напредовање је, макар и симболично, за руску страну добра вијест. Без обзира што је до сада тренд био да руска страна током прољећа и љета тешком муком заузима територије у Донбасу, односно у ДНР и ЛНР, уз утрошак велике количине артиљеријских зрна, а затим те територије као у случају слома под Харковом веома лако изгубила. Као што је напустила западну обалу Дњепра и град Херсон, који је био драгуљ у круни СВО, као једини обласни центар који је Руска Армија заузела од фебруара. Овако је сада у стратешком смислу пред ишчекивањем промјене, након заиста тешких удараца које је морала поднијети, како би на неопходну мјеру скратила линију фронта.

Најбитније је за морал војске и становништва да напредујете и да то можете потврдити материјалним доказима. Тренутно је, након великих територијалних губитака, Русији неопходно да се консолидује и у миру сачека попуну живом силом и техником.

Од занимљивих вијести из ЕУ, имали смо да је Урсула фон дер Лајен изјавила да је Украјина до сада изгубила 100.000 људи, али је своју изјаву брзо демантовала. Уколико је тачан, то је веома велики број, без обзира што се очекивало да је губитак у људству са стране Кијева велики и доста већи од руског.

Још увијек је тренд у западним медијима да Русији нестаје хиперсоничних ракета, што траје још од фебруара, међутим Русија је такав могући проблем неутралисала употребом далеко популарних иранских дронова, за куповину којих су занимање изразило најмање 20 земаља.

Ипак, најважнији фронт је онај у главама руских људи. Русија треба извршити деамериканизацију свог становништва и система, те увести идеолошки наратив прихватљив и пријемчив свом народу. Често наглашавам да је у Русији тај идеолошки фронт много важнији, чак и од овог стварног, закључио је Симић.Оставите одговор