Штрахе и Аустријски слободари против Инцка и антидејтонских другара

Поводом 20 година од потписивања Дејтонског споразума, Слободарска партија Аустрије предложила је Европском парламенту резолуцију којом је затражено да буду заустављени покушаји измјене Дејтонског споразума и наметање одлука високог представника и правосуђа са нивоа БиХ. У Приједлогу резолуције, који је подржала посланичка група Европа нација и слобода у Европском парламенту, наглашава се да ОХР као […]

понедељак, 14 децембра, 2015 / 13:04

Поводом 20 година од потписивања Дејтонског споразума, Слободарска партија Аустрије предложила је Европском парламенту резолуцију којом је затражено да буду заустављени покушаји измјене Дејтонског споразума и наметање одлука високог представника и правосуђа са нивоа БиХ.

У Приједлогу резолуције, који је подржала посланичка група Европа нација и слобода у Европском парламенту, наглашава се да ОХР као неизабрани политички орган више не може да намеће законе на које не постоји могућност жалбе или без консултације са неким независним органом.

У тексту се позива на спровођење потребних мјера како би се обезбиједило поштовање Дејтонског мировног споразума, и на заустављање свих настојања да се измијени или релативизује међународни Дејтонски споразум, као и покушаја да се наметну Суд и Тужилаштво.

Овим приједлогом резолуције апелује се и на поштовање демократских институција БиХ, њеног суверенитета и воље њеног народа.

"Подсјећамо политичке лидере у БиХ да су потребне реформе фокусиране на неефикасне, неефективне или неконзистентне институције и законе. Наглашавамо да треба предузети мјере да би се заштитила политичка, грађанска и људска права, позивамо на обнову владавине права и охрабрујемо лидере у БиХ да предузму напоре да имплементирају политички систем замишљен дејтонским Уставом", један је од приједлога садржаних у овој резолуцији која је упућена Европском парламенту.

Резолуцију је предложила Слободарска партија Аустрије, а подржала је посланичка група Европа нација и слобода у Европском парламенту.

Свака од осам посланичких група у Европском парламенту завршава своју верзију резолуције са којима ће у сутра или у сриједу изаћи пред Одбор за спољну политику како би усагласили заједничку резолуцију, а у сриједу на пленарној сједници требало би да буде изгласан заједнички текст резолуције.

У свим предложеним резолуцијама, осим ове иза које је стала посланичка група Европа нација и слобода, углавном су садржана настојања да Дејтонски споразум буде разграђен с циљем централизовања БиХ и смањења надлежности Републике Српске.