Стефан Милић: Европски омладински активиста

ЕУ много улаже у промоцију саме себе и концепта који јој је у суштини, а посебно се бави младим људима. Како и с којим циљем? 05. маја 2011. године на Свечаној академији поводом обиљежавања Дана Европе у БиХ, Стефану Милићу, предсједнику Управног одбора Омладинског савјета Милићи, додијељено признање Европског покрета у БиХ – „Европски омладински […]

петак, 6 маја, 2011 / 12:48

ЕУ много улаже у промоцију саме себе и концепта који јој је у суштини, а посебно се бави младим људима. Како и с којим циљем?

05. маја 2011. године на Свечаној академији поводом обиљежавања Дана Европе у БиХ, Стефану Милићу, предсједнику Управног одбора Омладинског савјета Милићи, додијељено признање Европског покрета у БиХ – „Европски омладински активиста Босне и Херцеговине“. Шта заправо значи та титула и чиме се овај покрет бави, Фронтал.РС је за појашњење питао добитника поменутог признања.

Шта је Европски покрет ?

Европски покрет (ЕП) је међународна организација са сједиштем у Бриселу а која је отворена за све политичке, социјалне и културне трендове у цивилном друштву.
Након Другог свјетског рата, у циљу изналажења рјешења за успостављањем трајног мира у Европи, водећи политичари и мислиоци тог времена, као што су Винстон Черчил, Конрад Аденауер, Франсоа Митеран и др. били су носиоци идеје и основали 1948. године у Хагу Европски покрет, чији рад ће довести до доношења „Шуманове декларације“, док ће сам министар Шуман касније постати и предсједник Европског покрета.
Данас ЕП броји преко 40 националних организација из цијеле Европе и дијела Азије.

Шта ради у БиХ?

Европски покрет у БиХ је као задња организација овог типа у земљама Европе основан у марту 2006. године и данас се у БиХ сматра лидером грађанског активизма у области европских интеграција што на то несумњиво указује подршка која стиже од локалних заједница, ентитетских и државних институција и дипломатских представништава у БиХ. Главни извор снаге ЕП чине партнерске локалне заједнице, а којих у БиХ има више од 20.
Њима је омогућено да кроз реализацију заједничких пројеката омогуће сопствену промоцију и уприличе посјете различитих европских амбасадора, те омогуће својим суграђанима да успоставе контакт и евентуално развију привредну, образовну или културну сарадњу на релацији локална заједница – амбасада. Активности обиљежавања Дана Европе у БиХ, бројне конференције и студијске посјете су неке од активности које се организују уз високо покровитељство Предсједништва, Парламентарне скупштине и Савјета министара БиХ.
Поред тога, Европски покрет, као једна од ријетких НВО у земљи на најбољи могући начин промовише БиХ у међународним релацијама, што могу потврдити учешћа наших представника на великим међународним скуповима.

Како је дошло до твог именовања и шта то заправо значи за тебе и друштво?

Европски покрет у БиХ традиционално организује церемонију обиљежавања Дана Европе, 9. маја. Ове године, уз високо покровитељство предсједавајућег Предсједништва БиХ, господина Небојше Радмановића, и уз подршку општине Пале, 5. маја је на Јахорини уприличена централна свечаност поводом Дана Европе, а коју су својим присуством увеличали истакнути политичари, државни функционери, дипломате, умјетници и спортисти.
У оквиру ове свечаности, додијељена су признања свим заслужним појединцима и колективима за промоцију европских вриједности у БиХ. Наравно, додјели епитета „Европског омладинског активисте БиХ“ претходила је исцрпљујућа активност Комисије за додјелу признања Европског покрета која је, као у мом случају, ипак потврдила да се само радом и добром вољом могу посићи продуктивни и афирмативни резултати.

Ово признање посматрам као подстрек да још одлучније и успјешније наставим са друштвеним радом у Милићима, односно у БиХ, уз примјену наше основне животне и пословне филозофије која гласи: Бити увијек корак испред!

Шта ће бити фокус твог дјеловања и за шта ћеш се залагати?

Чињеница је да се налазимо у непријатном амбијенту који често захтјева жртву. Очевици смо ерупције друштвене декаденције, културолошког труљења и једне урођене инертности. Треба отворено рећи да млади људи представљају срж сваке заједнице. Ми знамо да је омладина у Босни и Херцеговини једна од угроженијих категорија. То је наша реалност која тражи брзу реакцију.
Млади својом упорношћу, амбициозношћу и креативношћу морају доказати да имају потенцијал, снагу и знање, и да непрекидним радом постану активни и одговорни грађани друштва. Ја, као омладински лидер, разумијем проблеме и аспирације својих вршњака и држим до тога да су едукација, надградња, хиперактивност, стална тежња за нечим новим, она луцидна наивност и помисао да се сутра мора направити нешто оригиналније, темељи перфектног омладинског активисте.
Мој програм је управо такав…

Кад си посљедњи пут био у ЕУ?

Посљедњи пут сам боравио у ЕУ током учешћа у промотивном путовању прве безвизне грађанске групе БиХ од 15. до 19. децембра 2010. године, а у организацији Министарства безбједности БиХ и подршку Европског покрета у БиХ. Ово је још један показатељ да је Европски покрет узео маха у свим пројектима који су усмјерени ка ЕУ.

Зато нећу штедјети ријечи, већ позивам све појединце и омладинске организације да се одговорно понашају и узму учешћа у раду Европског покрета у БиХ.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор