Мјере заштите од тероризма

Након убиства Осаме бин Ладена у Пакистану појачана је могућност терористичких напада у свијету, па и на простору Републике Српске, тако да Министарство унутрашњих послова РС предузима све мјере како би их спријечио, изјавио је начелник Управе криминалистичке полиције МУП-а РС Зоран Мандић. "Наша је оцјена да постоји реална опасност од напада, како у свијету, […]

петак, 6 маја, 2011 / 12:38

Након убиства Осаме бин Ладена у Пакистану појачана је могућност терористичких напада у свијету, па и на простору Републике Српске, тако да Министарство унутрашњих послова РС предузима све мјере како би их спријечио, изјавио је начелник Управе криминалистичке полиције МУП-а РС Зоран Мандић.

"Наша је оцјена да постоји реална опасност од напада, како у свијету, тако и у БиХ и РС. Ови напади могу бити организовани, али се може радити и о појединцима, који су револтирани убиством Осаме бин Ладена, па да самостално крену у напад", рекао је Мандић за сутрашњи "Фокус".

Он је нагласио да МУП РС у оквиру својих активности предузима све потребне мјере и радње на спречавању терористичких активност на свом подручју, а у посљедње вријеме је то и интензивирано.

"Треба напоменути да је овдје значајна сарадња са другим полицијским и правосудним органима у БиХ и региону и свакодневно размјењујемо податке. О детаљима не можемо говорити у овом тренутку, а безбједносна ситуација се стално процјењује", наводи Мандић.

Он је истакао да МУП предузима све потребне мјере из своје надлежности да заштити грађане, али ту је потребна и помоћ самих грађана, који треба полицији да пријаве све сумњиве активности.

"Што се тиче пријетњи терористичким нападима, ниједна земља, па ни БиХ и РС, није потпуно безбједна и ово зависи од сарадње с другим институцијама које раде на истим пословима, али и грађанима, који треба да имају повјерење у полицију", рекао је Мандић.

Он је подсјетио да је након убиства Осаме бин Ладена МУП РС одмах предузео појачане мјере безбједности и оне су још на снази, а када ће бити укинуте, зависи од развоја ситуације на терену.