Шта урадити са 40 конвертибилних марака?

Ово питају цивилни инвалиди којима је потребна туђа њега, а сваког мјесеца примају новчани додатак поменут у наслову, плус још једна марка, а закон којим је овај додатак утврђен стар је већ 18 година Није то много, да је којим случајем добро. Неформална група грађана – особа са инвалидитетом протестовала је данас на Тргу Крајине […]

среда, август 24, 2011 / 14:14

Ово питају цивилни инвалиди којима је потребна туђа њега, а сваког мјесеца примају новчани додатак поменут у наслову, плус још једна марка, а закон којим је овај додатак утврђен стар је већ 18 година

Није то много, да је којим случајем добро. Неформална група грађана – особа са инвалидитетом протестовала је данас на Тргу Крајине у Бањој Луци, не само због овога.

Ова група грађана је у децембру прошле године покренула инцијативу да се у Народној скупштини РС усвоји нови Закон о социјалној заштити Републике Српске који би уредио ствари тако, да се финансирања за примање додатка за туђу његу и помоћ другог лица са локалног нивоа пренесу на ниво Републике Српске, као и да се туђа њега и помоћ исплаћује у износу 70 одсто од просјечног личног дохотка Републици Српској.

Такође, потебно је да се законском регулативом на нивоу Републике Српске ријеши питање персоналне асистенције.

Захтјеве заједно са потписима више од 3000 људи и писмима подршке упутили су премијеру Александру Џомбићу, министру здравља и социјалне заштите РС Ранку Шкрбићу, предсједнику Народне Скупштине РС, Игору Радојичићу и предсједнику РС, Милораду Додику

Учесници су са Трга Крајине кренули Господском улицом до Скупштине града Бања Лука и Народне скупштине РС гдје су прочитали своје захтјеве.

Министар здравља и социјалне заштите РС Ранко Шкрбић 22. августа на састанку са представницима инвалида , обећао је да би нови закон о социјалној заштити требало у септембру да буде упућен у скупштинску процедуру, те да би његова примјена могла почела 1. јануара идуће године.

Ако власти ускоро не испоштују њихове захтјеве, спремни су и на радикалније мјере:

У РС од 35.000 инвалида окупљених у разна удружења, њих 12.500 добиjа туђу његу и помоћ у износу од свега 41 марку што укупно износи 512.500 КМ. Упоређивања ради, рецимо да "Аеродром Требиње", чије писта не постоји, потроши 316.000 КМ годишње. Министарство здравља и социјалне заштите РС, на примјер, потроши око 100.000 КМ годишње за трошкове превоза и одржавања аутомобила.

Додатак инвалидима којима је потребан туђа њега у Федерацији БиХ и земљама окружења износи и до 400 КМ мјесечно.

Текст и видео: Ж. Свитлица0 КОМЕНТАРА

 1. На овом примјеру се најбоље види да живимо у изузетно нехуманом друштву моралних наказа.
  Ово је срамота свих нас, не само политичара.

  Хвала Фронталу што је посветио пажњу овој причи. један од организатора јесте мој комшија. Имао сам бројне обавезе тог дана, али сам дошао ради њега на Трг Крајине на 15 минута. Свакако подржавам њихове захтјеве. У ФБиХ ова накнада је скоро 400 КМ, а у Албанији око 300 евра.
  У МЗ Старчевица имамо једног члана Савјета, који је од рођења у инвалидским колицима. Мени је јако драго да се такви људи социјализују, да им се омогући посао, функционисање у друштву, у складу с могућностима.
  Надам се да ћемо након одмора, у септембру, и као Савјет МЗ сви пружити подршку овим људима.

 2. Е баш тако Дражене и фала овим момцима из Фронтала, што се о овоме пише, туга је било гледати, али од тих слика не може се сакрити право лице РС под маском парола „љепши дио БиХ“, „моја кућа“..и сл.

  Овако некако изгледа и наша економија и привреда као ова тужна колона несрећних људи, не несрећних својом кривицом, нису то алкохоличари ни наркомани, већ људи са физичким хендикепом, а право на живот имају као и сваки други човјек.
  Сад ако неко очекује да ће код нас у РС само што није још јуче дошле инвестиције и инвеститори, тече мед и млијеко, исто као да очекујеш од ових људи да изађу на црту са Болтом да се утркују на 100м против њега!

Оставите одговор