Шта је битније Бутмир или Медведев?

Мора се признати да је данас било врло тешко регистровати који је догађај од већег значаја за Републику Српску. Дежурни ОХР-исти у свим подврстама, одмах ће пожурити да кажу како је Медведев дошао у сусједну земљу, али већ по фудбалским утакмицама међународног карактера знамо да то није баш тако.  Бутмирско призивање дејтонских духова, очигледно је […]

уторак, октобар 20, 2009 / 09:40

Мора се признати да је данас било врло тешко регистровати који је догађај од већег значаја за Републику Српску. Дежурни ОХР-исти у свим подврстама, одмах ће пожурити да кажу како је Медведев дошао у сусједну земљу, али већ по фудбалским утакмицама међународног карактера знамо да то није баш тако.

 Бутмирско призивање дејтонских духова, очигледно је доживјело своје локалнополитичко растрјежњење. Посјетиоци Фронтал.РС већ су предвидили овакав развој ситуације. У нашој анкети на питање " На поправном у Бутмиру ће договорити?", само 9.18 одсто посјетилаца се опредијелило за опцију "револуционаран политички споразум", они који су погодили ново одгађање, били су у високом проценту од 43.88 одсто, али још и више наших посјетилаца 46.94 одсто, предвиђало је пропаст ове иницијативе.

 Да ли је Бутмир стварно пропао?

Карл Билт, министар иностраних послова Шведске, земље предсједавајуће ЕУ, изјавио је да су данашњи разговори у Бутмиру били продуктивни, али да су представници САД и ЕУ свјесни разлика које постоје међу политичким лидерима у БиХ.

Сличним фразама се надовезо и замјеник државног секретара САД, Џејмс Штајнберг, који је истакао да представници САД и ЕУ цијене напоре политичких представника БиХ, јер је ријеч о тешким питањима.

"Као што је рекао Билт, нећемо то све ријешити преко ноћи и одједном, али мислим да сви схватају да постоји евроатлантска будућност за БиХ и то се мора искористити", придружио се Штајнберг.

А да ли су заиста свјесни разлика?Потпредсједник СНСД, Игор Радојичић, како Фронтал.РС незванично сазнаје, био је изненађен количином неразумијевања и подастирањем приједлога који је потпуно неприхватљив за Републику Српску. У званичној изјави, Радојичић је рекао да је за СНСД понуђени пакет неприхватљив јер представља озбиљу ревизију двије трећине Устава.

 

То нема везе са техничким корекцијама. Обухваћено је све, од трећег до задњег члана Устава

"То нема везе са техничким корекцијама. Обухваћено је све, од трећег до задњег члана Устава. Ово што су странци јуче предлагали је преобимно, темељно, непотребно и задире у надлежности РС. Свако је из свог угла имао неко виђење, тако да је тешко наћи неки заједнички називник“, нагласио је Радојичић.

Он је навео да је СНСД изнио ставове о могућности промјена које су у вези са Европском конвенцијом о људским правима и слободама, о структури Предсједништва БиХ и Дома народа парламента БиХ, затим о евентуалном уврштењу клаузуле о надлежности за европске интеграције, гдје је СНСД заинтересован да ентитети буду укључени у тај процес.

 Да ли то СНСД најављује попуштање?

Осим познатих ставова, да треба завршти испуњавање “пет плус два“ услова и циља, јавности РС ваљда треба да промакне спремност СНСД да преговара о Предсједништву и Дому народа? То може да значи само најављивање спремности да се попусти у сасвим непотребним и крајње безобзирним захтјевима ЕУ и САД. Веома су тихи гласови у јавности, који би проблематизовали уопште саму сврху овако конципираних преговора и шта то они доносе за РС? Зашто РС не објави да не жели преговарати о нечему што јој ради о глави, те се јавно преиспитају посљедице оваквог потеза?

Зашто РС не објави да не жели преговарати о нечему што јој ради о глави, те се јавно преиспитају посљедице оваквог потеза?

"Странка за БиХ одбила је пакет зато што је он испод њихових очекивања, није дирано ни ентитетско уређење ни ентитетско гласање, а и хрватске странке незадовољне па је ХДЗ БиХ одбио пакет јер сматра да ништа није учињено на побољшању, већ само на погоршању положаја Хрвата", ријечи су Игора Радојичића, којим се опет скреће пажња са основне теме. То што неко други налази нешто неприхватљивим, није одговор на питање чему уопште преговарање око недоговоривог?

У Бутмирском пакету је и војна имовина. Сматрало се да је још раније договорено, да перспективна војна имовина на 69 локација остаје Оружаним снагама, а да се неперспективна додјељује ентитетима. У међувремену је већина странака, укључујући и странце, напустила и предложили су да неперспективна војна имовина врати у пакет државне имовине. Ова чињеница је довољна да се схвати куда заправо води састанчење у војној бази.

 Има ли алтернативе овом кошмару?

Због чега се онда не покушају наћи алтернативе овој иницијативи, најприје тако што ће се у њу укључити и неке друге земље, које имају другачије ставове по питању рјешавања босанског проблема? Ту је на првом мјесту Русија, која је доласком свог предсједника показала какве односе жели да развија са српским народом. Пристајањем на разговоре који су комплетно "накриво насађени" и са недвосмисленим циљем да се укине РС, враћамо се у вријеме када су силом наметани уставни амандмани, закони, укидане одлуке и смјењивани демократски изабрани представници народа.

У том свјетлу, посјета предсједника Руске Федерације, далеко је битнији и перспективнији догађај, од било каквих тајних састанака у бази оне војне организације, која нас је 1995. и 1999. године бомбардовала.

Наставак бутмирских разговора заказан је за сутра у 9:00 часова, али власти у РС изгледа кошмарно доживљавају политичку иницијативу и геостратешки су дубоко успаване.

 

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *