Нула – нула у Бутмиру, стиже специјални тим

САРАЈЕВО – Разговори политичких лидера БиХ и представника САД и ЕУ завршени су данас у Бутмиру код Сарајева без конкретног договора. На састанку са БХ лидерима су били министар спољних послова предсједавајуће ЕУ, Шведске, Карл Билт, замјеник државног секретара САД Џејмс Стајнберг и комесар за проширење ЕУ Оли Рен. Међународни представници су оцијенили да је […]

среда, октобар 21, 2009 / 12:29

САРАЈЕВО – Разговори политичких лидера БиХ и представника САД и ЕУ завршени су данас у Бутмиру код Сарајева без конкретног договора.

На састанку са БХ лидерима су били министар спољних послова предсједавајуће ЕУ, Шведске, Карл Билт, замјеник државног секретара САД Џејмс Стајнберг и комесар за проширење ЕУ Оли Рен.

Међународни представници су оцијенили да је ипак направљен значајан искорак – опредјељење званичника БиХ за приступ евро-атланстим интеграцијама, али су домаћи званичници јучерашње и данашње преговоре оцијенили као неуспешне.

Билт је рекао да политичари у БиХ схватају да су ови разговори само почетак за постизање већих договора.

„БиХ не може добити бесплатну карту за Европу", рекао је Билт послије састанка и додао да БИХ мора испунити све услове ако жели да се придружи европској породици.

Он је додао да су међународни званични тражили од БиХ брже испуњавања услова за приближавање Европској унији.

„Уколико се не испуне услови за прикључивање евро-атлантским интеграцијама, БиХ ће заостати за земљама у регији", упозорио је Билт.

Додао је да БиХ још није на „бијелој шенгенској листи" за либерализацију визног режима са ЕУ, само зато што домаћи политичари нису испунили услове.

Стајнберг и Билт су најавили могућност да поново дођу у БиХ 18. новембра, када ће бити сједница Савјета за спровођење мира.

До тада ће се наставити преговори политичких лидера БиХ са међународним експертима. Они су најавили да ће заједнички тим стручњака ЕУ и САД идуће седмице поново доћи у БиХ, ради настављања разговора с лидерима политичких странака.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *