Шта Анадолија и Кликс диктирају ЦИК-у

Резултати избора већ су мање-више познати, али не и у Сребреници и Стоцу, с тим да то да ли ће и када бити поновних пребројавања гласова медији различито интерпретирају.

среда, октобар 5, 2016 / 10:14

Резултати избора већ су мање-више познати, али не и у Сребреници и Стоцу, с тим да то да ли ће и када бити поновних пребројавања гласова медији различито интерпретирају.

Симптоматично је, да их резултати у Бијељини, гдје муслиманске странке немају изгледа за власт, уопште не занимају. Агенција Анадолија, на примјер, јавља да вјерује да ће до краја дана Општинска изборна комисија Сребренице добити одобрење за отварање врећа са одређеног броја бирачких мјеста, док портал Кликс наводи да су захтјеви за поновно пребројавање гласова преурањени.

Централна изборна комисија БиХ (ЦИК) Општинској изборној комисији Сребреница одобриће отварање изборних врећа за поновно пребројавање гласачких листића како би се, контролним бројањем, утврдило да ли је било евентуалних неправилности у до сада објављеним резултатима локалних избора проведених у недељу, 2. октобра.

Ову инфромацију, наводи та агенција, потврдила је гласноговорница ЦИК Максида Пирић.

Очекује се да ће ЦИК наредних дана, како се наводи, објавити прелиминарне резултате локалних избора.

С друге стране, сарајевски портал Кликс јавио је да ће утврђени изборни резултати усљедити тек кад се обједине резултати са редовних бирачких мјеста, бирачких мјеста за гласање у одсуству, гласови из дијаспоре, путем мобилног тима и резултати гласања на непотврђеним гласачким листићима.

Тек након што Централна изборна комисија БиХ објави утврђене изборне резултате, а према Изборном закону могу у року од три дана могу бити поднети захтјеви за поновно бројање и то искључиво под условима и на начин прописан тим актом.

Централна изборна комисија БиХ тренутно објављује прелиминарне резултате и због тога је преурањено подносити захтјеве за поновно бројање.

У складу са поменутим законом Централна изборна комисија БиХ цијени да су ове информације значајне за бираче, учеснике у изборном процесу и сам изборни процес, те их стога објављује и путем јавних електронских медија. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *