ММФ јавља: Кини пријети економски крах

Зависност Кине од задуживања расте опасном брзином, због чега званични Пекинг мора дјеловати како би спријечио кризу у другој највећој свјетској економији.

среда, октобар 5, 2016 / 10:07

Зависност Кине од задуживања расте опасном брзином, због чега званични Пекинг мора дјеловати како би спријечио кризу у другој највећој свјетској економији.

На то је упозорио Међународни монетарни фонд (ММФ).

Та институција је, такође, саопштила да кинески лидери морају покренути кључне реформе и истакла да “неодрживо високи” циљеви привредног раста званичног Пекинга само погоршавају проблеме, преноси агенција Франс прес.

“Иако је Кина остварила напредак у напорима да преусмјери покретаче привредног раста, неуспјех у рјешавању структурних изазова би могао да уништи до сада урађен посао”, поручује ММФ.

У најновијем економском извјештају “Свјетске економске перспективе”, ММФ наводи да Кина наставља да остварује напредак у реализацији сложеног задатка преусмјеравања сопствене економије ка потрошњи и услугама, и у омогућавању веће улоге тржишних снага.

“Ипак, зависност економије од кредита расте опасном брзином”, додаје се у извјештају.

Кина би, према оцјенама ММФ-а, требало да обузда раст кредитирања и да смањи подршку “неодрживим” државним предузећима, прихватајући “спорији раст БДП-а”.

Укупан дуг Кине је крајем прошле године порастао на 168,48 билиона јуана (25.000 милијарди долара), што је једнако 249 одсто националног БДП-а, према подацима Кинеске академије за социјалне науке.

ММФ предвиђа раст БДП-а Кине од 6,6 одсто у текућој години, и потом његово успоравање на 6,2 одсто у 2017. години. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *