Срећан рођендан Линуксу!

Линукс Фондација је започела вишемјесечне прославе у част 20. рођендана свог оперативног система низом догађаја, надметања и журки. Нови сајт посвећен овом јубилеју представља разне новине планиране у наредних неколико мјесеци, укључујући и нову стипендију и такмичења. Од када је пуштен у јавност 1991. од стране свог креатора, Финца Линуса Торвалдса, Линукс је постао суштински […]

петак, април 8, 2011 / 12:10

Линукс Фондација је започела вишемјесечне прославе у част 20. рођендана свог оперативног система низом догађаја, надметања и журки.

Нови сајт посвећен овом јубилеју представља разне новине планиране у наредних неколико мјесеци, укључујући и нову стипендију и такмичења.

Од када је пуштен у јавност 1991. од стране свог креатора, Финца Линуса Торвалдса, Линукс је постао суштински дио компјутерског свијета гдје и сада дискретно ради на иновацијама које често узимамо здраво за готово. Директор Фондације је недавно изјавио да су и из битке са Мајкрософтом изашли као побједници.

У видеу објављеном у част 20. рођендана Линукс Фондација је подсјетила на многе важне тренутке из свог досадашњег постојања. Истовремено је позвала фанове да сами креирају сопствени видео у част Линукса а о најбољем ће, по први пут, одлучивати Торвалдс лично.

Побједник ће добити плаћене трошкове за ЛинуксКон у Сјеверној Америци, ЛинуксКон у Еворпи, СXСW 2012. или Филмски фестивал у Лос Анђелесу. Надметање траје до 2. јула.

„Прича о Линуксу има много поглавља и буквално нема граница када је ријеч о будућности овог оперативног система“, каже Аманда Макферсон, потпредсједница Линукс Фондације за маркетинг и развојне програме. „Једва чекамо да видимо како ће људи представити утицај Линукса на рачунарски систем и наше друштво уопште.“

Организовано је и такмичење за најљепши дизајн мајице, а фанови ће моћи да оставе своје жеље и поруке, као и омиљене успомене које их везују за Линукс.

Програм за стипендије, чији ће детаљи ускоро бити познати, фокусираће се на обучавање нових програмера који ће обликовати наредних 20 година Линукса.

Нема сумње да ће Линукс и у наредне двије деценије доносити пуно радости својим корисницима, као у досадашњих 20 година слободе које су нам даривали.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *