Србија отворила прва поглавња у преговорима са ЕУ

Србија је вечерас отворила прва поглавља у преговорима са ЕУ чиме је суштински отпочео процес усклађивања са стандардима и нормама европске заједнице. Комесар Јоханес Хан указао је да ће то бити сигнал стабилног пословног амбијента за стране инвеститоре. Пут ће бити дуг и тежак, али Европа је са вама, рекао је министар спољних послова Луксембурга […]

уторак, 15 децембра, 2015 / 09:57

Србија је вечерас отворила прва поглавља у преговорима са ЕУ чиме је суштински отпочео процес усклађивања са стандардима и нормама европске заједнице.

Комесар Јоханес Хан указао је да ће то бити сигнал стабилног пословног амбијента за стране инвеститоре.

Пут ће бити дуг и тежак, али Европа је са вама, рекао је министар спољних послова Луксембурга Жан Аселборн, на конференцији за новинаре после Међувладине конференције.

Премијер Србије Александар Вучић истакао је да је ово значајна вест не само за грађане Србије, који треба да буду посебни на себе и своју земљу, већ и за цео регион.

Премијер Вучић је посебну захвалност исказао њемачкој канцеларки Ангели Меркел, која је, како је примијетио, испунила своју ријеч оног часа када је Србија испунила своје обавезе.

Прије њихових обраћања одржана је Друга међувладина конференција, на којој је Србија отворила прва поглавља у преговорима са Европском унијом, почела је вечерас око 19 сати у згради Европског савјета у Бриселу.

Међувладину конференцију Србија-ЕУ отварају министар спољних послова Луксембурга, земље која тренутно предсједава Унијом, Жан Аселборн, и премијер Александар Вучић.

Конференцији, на којој ће бити отворено Поглавље 32, које се тиче финансијске контроле, и Поглавље 35, посвећено нормализацији односа Београда и Приштине, присуствују и европски комесар Јоханес Хан, као и министар спољних послова Ивица Дачић, министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, министар финансија Душан Вујовић и шефица преговарачког тима са ЕУ Тања Мишчевић.

Вучић је новинарима у Бриселу пред почетак конференције рекао да Србија од данас разумије да ће бити дио Европске уније, а на нама је да својим радом, марљивошћу и енергијом одредимо вријеме уласка у ЕУ.

Премијер је, уз честитку грађанима, такође истакао да је данас истински велики и важан дан за нашу земљу, “не зато што је то потребно некоме да каже из политичких или, не дај боже, партијских разлога, него зато што стварно тако јесте”.

Важан је, објаснио је, прије свега због типа друштва којем желимо да припадамо, због економског напретка Србије и због тога што је инвеститорима важно да је земља у коју долазе стабилна и у да усклађује своје стандарде и норме са европским.

На међувладиној конференцији, након уводних обраћања, званичници ЕУ ће представити своје преговарачке позиције за поглавља 23 и 35, затим ће и Србија изнијети свој став, а потом ће услиједити завршне речи.

Очекује се и да ЕУ послије конференције објави своје преговарачке позиције за поглавља 32 и 35.

Према оцјенама европских званичника, међувладина конференција не представља само техничко отварање првих поглавља, већ је ријеч о новој фази у процесу европских интеграција Србије, чије реформе, напредак у дијалогу са Приштином и допринос бољим регионалним односима су били пресудни за корак који ће данас бити начињен.

Премијер Вучић раније је рекао да Србија жели да заврши сав свој посао у европским интеграцијама до 2019. године, а да је онда на ЕУ да донесе одлуку да прихвати Србију као пуноправног члана.

Сљедећа поглавља која би Србија могла да отвори већ у првој половини сљедеће године су поглавља 23 и 24, која се тичу фундаменталних права.

Прва међувладина конференција ЕУ и Србије, као званични почетак преговарачког процеса, одржана је прије скоро двије године, 21. јануара 2014, у згради Европског савјета у Бриселу.

Тада је представљен план рада, који су одобрили највиши званичници ЕУ, а по коме ће се преговарати са Србијом, као и преговарачка платформа Србије.

У међувремену је Србија направила значајан напредак, обављен је скрининг, а отварањем првих поглавља, 32 и 35, у процес придруживања уводи се нова динамика и започиње конкретно усклађвање и законодавства, али и цјелокупног српског друштва са нормама и тековинама ЕУ.

Послије међувладине конференције биће одржана конференција за новинаре на којој ће говорити премијер Вучић, Аселборн и Хан.