Србија нема (још) море, али има ледоломац

Ледоломац „Гребен” испловио је данас из Београда низводно ка Смедереву, како би се заједно са бродом потискивачем „Бор” у наредна три дана пробио до Текије.

уторак, 17 јануара, 2017 / 15:15

Ледоломац „Гребен” испловио је данас из Београда низводно ка Смедереву, како би се заједно са бродом потискивачем „Бор” у наредна три дана пробио до Текије.

План је да „Гребен” до краја дана стигне до Смедерева, будући да је деоница од Београда до Кладова критична, а помоћник министра за водни саобраћај Вељко Ковачевић је рекао новинарима да се на тај начин брани Ђердап.

– „Гребен” је данас добио наредбу да креће од Београда низводно заједно са бродом „Бор”, а намера је да у наредна два или три дана стигне до Текије, како би брод „Бор” преузео те ледоломе, да се ставе у формацију узводно и да крену поново да разбијају лед и на тај начин да бране Ђердап”, рекао је Ковачевић.

Он је казао да Ђердап није угрожен, али да не би био угрожен донета је одлука да „Гребен” и „Бор” за сваки случај бране Ђердап 1, да не би имали ванредне ситације.

„Данас смо донели одлуку да их преусмеримо из београдског сектора низводно”, навео је Ковачевић.

Он је рекао и да се два ледоломца, која су јуче стигла из Мађарске у Србију, налазе 13 километра узводно од Богојева и да ће данас почети да ломе лед.

„Од синоћ нам је ситуација мање више непромењена и даље имамо чепове код Боровог села и код Даља”, казао је Ковачевић.

Он каже да је критичан сектор од Београда до Кладова односно Казана, где постоји формирање ледостаја.

„Ми смо као министарство у сталном заседању у последње две седмице и на дневном нивоу процењујемо ризике. Јуче смо имали повећан ниво ризика због формирања леда узводно од Пупиновог моста, наша процена је била да морамо даље да реагујемо и обавестили потпредседницу владе и министарку Зорану Михајловић која је кородинирала сва друга министарства”, рекао је Ковачевић.

Он каже да је јуче донета одлука о активирању два додатна ледоломца из Мађарске, који ће данас бити активирани и штитити тај део од Бачке паланке до Београда.

„Ова одлука од јуче је била јако компликована пошто имамо заједнички споразум са Мађарском који дефинише ту заједничку зону интереса заштите од леда од Бездана до Вуковара односно Бачке Паланке са српске стране. Ово што смо јуче успели да уирадимо на нивоу две владе је нешто додатно од тог споразума и било је напето како би добили додатно ангажовање два додатна ледоломца”, рекао је Ковачевић.

Он каже да Србија има један класичан ледоломац „Гребен”, а потискивач „Бор” који је потискивач има изузетно јаку машину и има улогу ледоломца оног тренутка када преузме ледоломе.

Након тога делује скоро јаче као ледоломац у односу на „Гребен”, додао је Ковачевић.

„Већ смо донели одлуку да се набави још најмање један ледоломац, а вероватно два ледоломца за овај сектор од Београда до Новог Сада, како више никада не би имали проблем овакве врсте”, нагласио је он.

Он истиче да није драматична ситауција и да је све под контролом, као и да су државни органи брзо реаговали и набавили два додатна ледоломца из Мађарске.

Капетан „Гребен” Благоје Тодосијевић је рекао новинарима да је тај брод ледоломац направљен специјално за ту неману односно да није преправљен обичан брод.

„Има ојачан лим, гушћа ребра, јаче моторе, пропелере два метра и једном кад окрене пропелер иде 10 метара напред. Пробија се кроз лед, километар на пет или шест сати”, рекао је он.

Како каже, ситуација је под контролом. (Танјуг)

Предузимају се мере за одбрану од леда на рекама

Републички штаб за ванредне ситуације данас је на ванредној седници, којом је председавао министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, упозорио на појаву велике количине леда на рекама и размотрио мере предузете у циљу одбране и ангажовању два ледоломца из Мађарске, саопштио је МУП.

На седници је указао да због леда постоји реална опасност од стварања великих чепова и заробљавања бројних пловила и сплавова, као и да последице могу бити веома опасне по људе и материјална добра.

На надлежне штабове за ванредне ситуације апеловано је да предузму неопходне мере заштите и спасавања, уз ангажовање припадника Сектора за ванредне ситуације.

На седници је представљен и извештај о тренутном стању и предузетим мерама на територији Републике Србије која је захваћена екстремним снежним падавинама и ледом, а било је речи и о актуелној метеоролошкој и хидролошкој ситуацији, као и стању енергетског система, наводи се у саопштењу. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *