Марија Милић

Марија Милић: Ако вас Инцко буде звао, немојте се јавити

„Право да не буду држани у ропству или понизности или да изводе присилан и обавезан рад.“

уторак, 17 јануара, 2017 / 14:28

„Право да не буду држани у ропству или понизности или да изводе присилан и обавезан рад.“

Ово право, које пише у Анексу 6 Дејтонског мировног споразума, Република Српска би требало да искористи као даљи аргумент за престанак комуникације са Валентином Инцком. Послије његовог огавног, одвратног, увредљивог и понижавајућег поређења Републике Српске и НДХ, која је током Другог свјетског рата звјерски затрла око 1,7 милиона становника, од којих су преко милион – Срби. Да зло буде веће, поређење је стигло у вријеме празновања рођења Господа нашег Исуса Христа. А то је, признаћете, чак и ако сте атеиста, баш онако бљак.

Баш ово право из Декларације о људским правима чије поштовање, као саставни дио Дејтонског мировног споразума, мора да обезбиједи високи представник објашњава шта све не би смјело да нам се деси. Ама баш нико, укључујући и Инцка лично, не смије да нас понижава нити тјера да са било ким сарађујемо – ако то не желимо.

То што Инцко славодобитно изјављује да неће да се извини Младену Иванићу или Милораду Додику, не треба посебно да брине. Ни Иванић, ни Додик, а ни Влада Републике Српске ниједног тренутка нису тражили да се Инцко њима извини. И прва и друга и трећа страна говорили су искључиво у име Републике Српске и сваког њеног увријеђеног и пониженог становника који је за ову причу једнако битан.

"Знате, 9. јануар вријеђа Бошњаке…" – сврстао се Инцко, по ко зна који пут, на њихову страну, објашњавајући зашто не треба да славимо Дан Републике.

Господине Инцко и сви остали, у овој земљи, као што то врло добро знате, није проблем Дан Републике већ апелација која је поднесена.

Шта мислите, да 1. март, дан кад је у Сарајеву мучки убијен српски сват, Србе не вријеђа? И то што га Федерација, под именом „независности БиХ“, слави? Ми га, претпостављате, са радошћу дочекујемо?

Пошто вам очигледно треба нацртати – да, Србе 1. март итекако вријеђа јер се слави прво убиство Србина. Али ми смо пустили људе у ФБиХ да славе шта мисле да треба да славе. Ми, једноставно, тог дана радимо и никоме не сметамо. И то исто очекујемо 9. јануара.

Ако заиста мислите да историје није постојало прије Дејтона, зашто онда прославу 1. марта не поредите са НДХ? И зашто се одазивате пријемима поводом 25. новембра, кад је то дан који слави засједање ЗАВНОБИХ и границе БиХ, али из четрдесеттреће?!

Кад сам била мала, вјеровала сам да историју не може да исписује баш свако. Ипак, стварна је истина да нам је данас исписују они који о томе појма немају.

Ако сте прескочили који час, прочитајте књигу о злочинима над Србима у НДХ коју вам је послао Бореновић. Прочитајте поново и Дејтонски споразум, тамо вам исто свашта пише. На страну политика, сва ова дешавања и чињеница да сте заборавили да је ваш дејтонски задатак да чувате и Републику Српску – срамота је у тим годинама не знати основне ствари.

А ви остали, који сте добили пролазну оцјену из историје – ако вас Инцко случајно буде звао, немојте се јавити.

И да, останите на позицији до даљњег!
 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор