Србија* и ЕУ: Споразум и анекси

Превод закључака Савјета министара с јучерашњег састанка у Бриселу на којем је препоручено да се Србији додијели статус кандидата за чланство у ЕУ: Савјет министара подсјећа на мишљење Европске комисије из октобра 2011. о захтјеву Србије за чланство и закључцима Савјета од 5. децембра 2011. У складу са закључцима Европског савјета од 9. децембра, Савјет […]

среда, 29 фебруара, 2012 / 05:01

Превод закључака Савјета министара с јучерашњег састанка у Бриселу на којем је препоручено да се Србији додијели статус кандидата за чланство у ЕУ:

Савјет министара подсјећа на мишљење Европске комисије из октобра 2011. о захтјеву Србије за чланство и закључцима Савјета од 5. децембра 2011. У складу са закључцима Европског савјета од 9. децембра, Савјет је испитао и потврдио да Србија наставља да исказује увјерљиву посвећеност и да је постигла даљи напредак у искреном спровођењу споразума постигнутих у дијалогу Београд-Приштина, укључујући о интегрисаном управљању прелазима, да је постигла споразум о инклузивној регионалној сарадњи и да је активно сарађивала у омогућивању Еулексу и Кфору да спроводе своје мандате. У свјетлу тог испитивања, Савјет препоручује да се Србији додијели статус кандидата и очекује потврду ове одлуке на мартовском засиједању Европског савјета.

Поводом Косова, Савјет подсјећа на своје закључке од 5. децембра. Без прејудицирања става држава чланица о статусу или будућим одлукама Савјета, Савјет узима к знању намјеру Европске комисије да покрене студију изводљивости за Споразум о стабилизацији и придруживању између Европске уније и Косова.
Савјет позива обе стране да наставе спровођење свих до сада постигнутих споразума.

У фусноти се наводи да ознака „Косово” не прејудицира позицију о статусу и да је ускладу с Резолуцијом 1244 Савјета безбједности УН и мишљења Међународног суда правде о проглашењу независности Косова.

Саопштење Европске комисије за записник Савјета министара

Анекс 1.

Студија изводљивости Европске комисије испитаће да ли су испуњени политички, економски и правни критеријуми за Споразум о стабилизацији и придруживању. Покретање студије изводљивости за Споразум о стабилизацији и придруживању с Косовом не прејудицира правни статус и позицију држава чланица о признању Косова.

Анекс 2.

Поштовање и заштита мањина важан је елемент критеријума за приступ ЕУ. Као што је наведено у Мишљењу из октобра 2011, Европска комисија сматра да, док у Србији постоји правни и институционлни оквир за поштовање и заштиту мањина, примјену треба даље унаприједити. Комисија ће наставити пажљиво да надзире напоре Србије у овом погледу и извјестиће о томе у Извештају о напретку за 2012. који треба да изађе у октобру 2012.

Анекс 3.

Европска комисија потврђује да ће надзирати да ли Србија одржава нужни степен придржавања критеријумима о чланству, укључујући досљедну примјену усвојених закона, с посебном пажњом на владавину закона и унапређење пословног окружења, што је размотрено у параграфу 51. закључака са Савјета министара о општим пословима и биће наведено у Извјештају о напретку за 2012. Спровођење споразума постигнутих у оквиру дијалога Београд-Приштина такође ће бити праћено.
======================================================================
Анкес 2. унијет је на захтев Румуније чији је министар спољних послова Кристијан Дијаконеску дао сагласност за препоруку да се Србији додијели статус кандидата, ако се Београд обавеже да ће поштовати права националних мањина.

Према писменом захтјеву румунског министра, у који је агенција Бета имала увид, Букурешт тражи да Европска комисија до октобра ове године поднесе Савјету министара извештај како Србија спроводи законе о заштити националних мањина.
У писму Дијаконескуа наводи се да је такође неопходно поштовање протокола Букурешта и Београда и образовање заједничке комисије за заштиту мањина на темељу одредби ОЕБС-а0 КОМЕНТАРА

  1. Е кад су и Румуни почели да нам га завлаче, јасно је колико је сати. Ако је ико живио добро и мирно у Србији то су Румуни, али нема то везе са тим, хоће да Влахе преименују у Румуне, а онда фино још мало комадања Србије.