Спејс икс лансирао ракету која треба да носи људе на Мјесец и Марс

Најснажнија ракета на свијету „фалкон хеви“, која ће омогућити ношење тежих терета у свемир и, потенцијално, људских посада на Мјесец и Марс, успјешно је полејтела из свемирског центра „Кенеди“ на Флориди.

уторак, фебруар 6, 2018 / 23:08

Два од три потисника успjешно се вратила на Земљу, док је трећи промашио океанску баржу на коју је требало да слети. Трећи (средишњи) потисник при повратку на Земљу није успио да упали све моторе како би успорио пад и остварио контролисано слијетање на океанску баржу, коју је промашио за стотинак метара.

Ипак, ни баржа није прошла неоштећена јер је због снаге удара при брзини од 500 километара на час, велика количина шрапнела оштетила платформу.

Оснивач „Спејс икса“ Илон Маск твитовао је информације о наредној фази лета – трећа фаза ракете са његовим „тесла роудстером“, као јединим путником на њој, ће око пет сати крстарити Ван Аленовим појасевима око Земље, a онда се запутити ка Марсу.

Шта је „Спејс икс“ постигао?

Успјешно је уведена нова тешка ракета за свемирска истраживања, најснажнија од „Аполо“ ере, и то је све постигла приватна компанија и то по дјелићу трошкова у односу на друге сличне системе који данас постоје или су у развоју, пише Гардијан.

Враћање првих фаза ракете, што их чини вишекратним, драстично смањује цијену сваког лансирања.

Упркос томе што Наса и сама ради на развоју своје тешке ракете, назване СЛС, свако њено лансирање коштаће око милијарду долара. Са друге стране, „Спејс икс“ процјењује да ће свако лансирање „фалкон хевија“ коштати око 90 милиона долара.

Компанија „Спејс икс“ сада може да се припрема за будућа лансирања, која би чак могла да се десе у року од неколико мјесеци.

Мало техничких детаља

Ракета „фалкон хеви“ је суштински три спојене „фалкон 9“ ракете. Ипак, конфигурација три потисника захтевала је велики број прилагођавања, укључујући и појачавање средишњег потисника.

Двадесетседам мотора „мерлин“ стварају скоро 23.000 килоњутна потиска, скоро два пута више од тренутно најснажније ракете на свијету – „делта IV хеви“. Ракета има носивост од 64 тоне.

Једина снажнија ракета икада лансирана била је „сатурн V“, коју је Наса користила између 1966. и 1973. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *