Шојгу: Нема бесцаринског извоза за Фијат у Русију

БЕОГРАД – Руски министар за ванредне ситуације Сергеј Шојгу рекао је да се проширени Споразум о слободној трговини између Србије и Русије не односи на аутомобиле страних произвођача који се производе у Србији, међу којима је и Фијат. "Аутомобили страних произвођача који се производе у Србији не могу да се извозе у Русију без царине", […]

субота, 4 априла, 2009 / 09:01

БЕОГРАД – Руски министар за ванредне ситуације Сергеј Шојгу рекао је да се проширени Споразум о слободној трговини између Србије и Русије не односи на аутомобиле страних произвођача који се производе у Србији, међу којима је и Фијат.

"Аутомобили страних произвођача који се производе у Србији не могу да се извозе у Русију без царине", рекао је Шојгу, након што је у Београду потписао Протокол о проширењу Споразума о слободној трговини са српским вицепремијером Ивицом Дачићем.

Он је навео да "француске или њемачке фирме које праве аутомобиле, не могу користити неку врсту коридора са олакшицама кроз Србију, како би остварили извоз у Русију".

"Кон нас, такође, постоје произвођачи као Хјундаи, БМВ, Хонда, али ни они не могу да преко неког коридора продају у Србији. А Фијат? Зар се возила Фијата у Србији праве од 80 одсто српских дијелова? Наравно да не. Која је разлика између Фијата, Хонде или Хјундаија", рекао је Шојгу.

Он је навео да може да се разговара о извозу "Икарбусових" аутобуса из Србије на руско тржиште.

Шојгу и Дачић су навели да ће преговори о одређивању квота за бесцарински извоз аутомобила из Србије и Русије бити настављени у наредним мјесецима, али да о томе данас није било ријечи.

Дачић је рекао да се сада на режиму слободне трговине налази 95 одсто српских производа, који се на руско тржиште могу извозити по повлашћеним условима, али да режим не обухвата аутомобилску идустрију.

Он је рекао да се од данас без царина из Србије у Русију могу извозити лијекови, месо, месне прерађевине, вино, кондиторски производи.

Дачић је навео да је Русија главни спољнотрговински партнер Србије и да је прошле године размјена била око четири милијарде долара, што је за милијарду долара више него у 2007. години

Потписани Протокол је одмах ступио на снагу.

Србија је Споразум о слободној трговини са Русијом потписала 2000. године.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор