Самит НАТО: Крв, сузавац и зној

СТРАЗБУР – Француска полиција је употријебила сузавац против демонстраната, који су покушали да спријече самит лидера НАТО у Стразбуру. Демонстранти, који траже распуштање НАТО након окончања хладног рата, најавили су да ће и данас покушати да омету самит, који се одржава поводом 60-те годишњице Алијансе. Захваљујући тим мотивима, ни у једном Западном медију нећете прочитати […]

субота, 4 априла, 2009 / 11:11

СТРАЗБУР – Француска полиција је употријебила сузавац против демонстраната, који су покушали да спријече самит лидера НАТО у Стразбуру.

Демонстранти, који траже распуштање НАТО након окончања хладног рата, најавили су да ће и данас покушати да омету самит, који се одржава поводом 60-те годишњице Алијансе. Захваљујући тим мотивима, ни у једном Западном медију нећете прочитати написе о полицијској држави, или гушењу слобода. Што је редовно случај, када за сузавцем и батинањем, посежу земље које нијесу чланице Алијансе.

Сукоби са полицијом почели су рано јутрос, неколико стотина метара од мјеста одржавања самита, када су демонстранти пробили безбједноси кордон око Стразбура, на истоку Француске, и бацили више димних бомби и петарди.

Ирански новинар, дописник из Њемачке, колабирао је након што је погођен сузавцем у главу и одведен је колима хитне помоћи, рекли су очевици.

Полиција је саопштила да је ухапсила 25 демонстраната током ноћи и да је око 1.800 напустило импровизовани камп у предграђу Стразбура уз хеликоптерску пратњу полиције.

Лидери НАТО надају се да ће договорити нову "стратешку визију", која је осмишљена након Другог свјетског рата ради одбране европских граница и која је проширена упркос слома првобитног противника, Совјетског савеза.Оставите одговор