СНСД против буџета БиХ због Суда и Тужилаштва

Посланик СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милица Марковић рекла је да сумња да ће буџет институција БиХ за 2014. годину бити усвојен на сједници која је сазвана за понедјељак, 30. децембра. Она је појаснила да је за СНСД спорна унутрашња прекомпозиција средстава коју су произвела два члана Предсједништва БиХ – Жељко Комшић и […]

петак, 27 децембра, 2013 / 16:06

Посланик СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милица Марковић рекла је да сумња да ће буџет институција БиХ за 2014. годину бити усвојен на сједници која је сазвана за понедјељак, 30. децембра.

Она је појаснила да је за СНСД спорна унутрашња прекомпозиција средстава коју су произвела два члана Предсједништва БиХ – Жељко Комшић и Бакир Изетбеговић.

"У том дијелу, они су прегласали нашег члана Предсједништва Небојшу Радмановића. Када је ријеч о овом буџету, спорно је неколико ствари, али за нас у СНСД-у је најболније и најнеприхватљивије повећање средстава за Суд и Тужилаштво БиХ, гдје смо и уложили амандмане", рекла је Марковићева на конференцији за новинаре у Бијељини и подсјетила да је СНСД на те ставке уложио амандмане.

Више средстава за Суд БиХ је пут ка стварању врховног суда БиХ, што СНСД, док чини власт на нивоу БиХ, никада неће бити основан све док .

"Предсједник СНСД-а Милорад Додик и СНСД генерално и раније су критиковали рад постојећих правосудних институција – Суда и Тужилаштва БиХ и подносили законе о њиховом укидању, јер нису оправдали своје постојање. Очигледно је да одређене политичке снаге из ФБиХ сматрају да ове двије институције требају БиХ и да треба ићи даље у смислу оснивања врховног суда", рекла је Марковићева.

Она је на данашњој конференцији за новинаре Градског одбора СНСД-а Бијељина рекла да ће се СНСД у 2014. години, као и у наредним годинама залагати да се у потпуности преиспита улога Суда и Тужилаштва БиХ, јер ове институције, како је истакла, највећу штету наносе грађанима Републике Српске.

Марковићева је спорним у буџету БиХ за 2014. годину оцијенила и повећање средства за Министарство одбране, посебно сада када је примјетна тенденција да се број припадника Оружаних снага БиХ смањује.

"Како ствари стоје, СДП неће подржати наше амандмане и они су за повећање средства у износу од 2.300.000 КМ у односу на 2013. годину. То значи да су у односу на 2012. годину Тужилаштву БиХ повећана средства за 1.900.000 КМ, а Суду за 500.000 КМ", рекла је Марковићева.

СНСД ће гласати против буџета јер је незадовољан и захтјевом својих досадашњих партнера из ХДЗ, који траже да се 6 милиона марака капиталних инвестиција намијењених за изградњу иституција БиХ, усмјери у Мостар.

Марковићева је додала да СНСД може бити прегласан, јер са гласовима СДС и ПДП постоји потребан број гласова да се буџет усвоји. Она је рекла да се нада да ће СДС задржати минимум морала и гласати против буџета, али да не искључује да ће стране амбасаде извршити утицај на њих да одлука буде супротна.0 КОМЕНТАРА

 1. Ovo je još jedna snsdevska demagogija. Pa zar nije kadar SNSD Nikola Špirić, se saglasio da se u Tužilaštvo BiH imenuje još 13 novih tužilaca, koji bi kao radili ratne zločine. Oni su imenovani. Na prošloj sjednici VSTS je odobreno povećanje još tužilaca u Tužilaštvu BiH. Kad se imenuju novi, biće ih više nego tužilaca u RS.
  Na ovaj način će se malo po malo preuzeti sva nadležnost sudova u RS, u Sud BiH, jer šta će raditi toliki tužioci u Tužilaštvu BiH i sudije u Sudu BiH.
  Jedino što će ti novoimenovane sudije i tužioci u Sudu i Tužilaštvu BiHm suditi kadrovima SNSD, posle narednih izbora.

 2. Марковићева је додала да СНСД може бити прегласан, јер са гласовима СДС и ПДП постоји потребан број гласова да се буџет усвоји. Она је рекла да се нада да ће СДС задржати минимум морала и гласати против буџета, али да не искључује да ће стране амбасаде извршити утицај на њих да одлука буде супротна.

  Ha ha ha ha ha po ovo je nevjerovatno,kakva brutalna zamjena teza. Ne bih da branim SDS, ali su se ipak oni prvi sjetili da ne podrže VAŠ budžet gospodine, pardon gospođo Marković. Nije lijepo da tako uskačete na tudji voz.
  Kugo crvena!…

 3. Sto Bosić ili Ivanić nisu tamo digli glas? Neće, dobile se pare od medjunarodne zajednice pa sad može RS i da se ugasi što se njih tiče.

  Jedini koji se bore za stabilnost srpske i koji nesto u stvari rade je SNSD.

  A normalno je da će SDS i PDP glasati za budzet jer je takva direktiva za njih. Jedino ako ih narod i mediji malo pritisnu pa se priboje inače pustili bi oni sud ovakav vječno.

Оставите одговор