СМРТНА КАЗНА (CAPITAL PUNISHMENT)

Хладан, животно-енглески грозничав и старолондонски кишан филм. Једноставна прича, међу примитивним људима без великих идеала. Доста подсјећа на Све или ништа. Ту су и таксисти, и тако јак порив да се живи скупље, да то тјера у криминал. Из наше перспективе (сиротиње у слијепом цријеву Европе), то се може десити само непродуховљеним људима. Већина овдје […]

недеља, јануар 1, 2012 / 05:00

Хладан, животно-енглески грозничав и старолондонски кишан филм. Једноставна прича, међу примитивним људима без великих идеала.

Доста подсјећа на Све или ништа. Ту су и таксисти, и тако јак порив да се живи скупље, да то тјера у криминал.

Из наше перспективе (сиротиње у слијепом цријеву Европе), то се може десити само непродуховљеним људима. Већина овдје сања о начину живота који воде ликови из филма, а они опет сањају о томе да се прославе, и буду богати преко сваке мјере.

Почиње у таксију, па се враћа седам година уназад гдје дечко умире од дроге, и опет у данашњи дан. Поново у таксију. Социјална крими прича о скромном таксисти који чека дијете. Сад, више није јасно ни да ли његово.

Жена му је узајмила паре од локалног дилера, који пријети да ће је рећи мужу. Уцјењујући је сексом. Дилер хоће да таксиста ради за њега, јер нема полицијски досије. Овај неће, по цијену живота.

У драматичној завршници, све се врти око посједа над кључем од касете. У којој је огромна свота новца од препродаје дроге, што симболише потрошачку нирвану постнафтног друштва.

Незарађено блаженство.

(Редитељ: Адријан Виторија; Улоге: Пери Бенсон, Џејмс Каваз)Оставите одговор