Дани(ј)ел Симић

Дани(ј)ел Симић: Шмиргл папир Кристијана Шмита

Обе суперсиле које су у стању парирати Сједињеним Ентитетима Америке (Русија и Кина), написмено су обавијестиле извјесног К. Шмита да, што се њих тиче, није високи представник. Нема шта тражити пред Савјетом безбједости УН, јер то тијело није постигло сагласност о његовом именовању. Он и поред тога, као Швабо трајлала, ситну књигу пише.

четвртак, 4 новембра, 2021 / 07:08

Његов извјештај је чисти континуитет безаконичког и недемократског зла, какво непрестано емитује колонијално-тоталитаристичка, окупациона установа ОХР. Не показује ни трунку разума, неопходног за промјену пристрасног става, како би се процеси усмјерили ка преговорима и одрживом миру.

Зло генерише амбасадорска и новоспахијска Башчаршија. Претачу чисту силу у закон спојених посуда. Њим већ четврт вијека покушавају удавити Републику Српску. Кокошка пресуђује јајету да је старија, а другачија виђења су кривично дјело.

Уставни суд БиХ, који умјесто тумача устава и закона себе проглашава законодавцем, затвара круг насилно формираним Судом БиХ. Суд наметнут законом из ОХР, уз три стране судије устава и промуслиманског "врховног тумача Дејтона", као цивилизацијску обавезу представљају неограничено угађање башибозлуку. У случају конститутивности, војне имовине, пољопривредног земљишта, шума, вода…

Дуги увод, гдје Шмит искључиво криви Српску којој је то прекипило, само у пола реченице се дотиче стварног проблема. Потпуна дисфункционалност Ефбиха, у којем већ три године од завршетка избора није формирана влада, за њега није проблем првог реда. Још мање пријетња демократији или миру.

Нигдје, али нигдје у 55 тачака његовог извјештаја нема одступања од онога што су радили претходници. Посебно је опасна његова жустра одбрана наметнутих одредби Кловна Валентина. У тачки 45. Шмит позива ПС БиХ да "одржи јавне расправе у сарадњи са цивилним друштвом и да се донесу амандмани уколико је то неопходно" на Инцков октроисани закон. Али га брани, хвали и већ унапријед пресуђује да није усмјерен искључиво против Срба. Као што јесте.

Хрвата се сјећа још два пута. У тачки 28. када помиње њихову побуну из 2001. године, као "најуспоредивију са овим што се сада дешава", те када говори о изборној реформи коју "кочи углавном ХДЗ БиХ". Све остало су криви Срби, СНСД и Милорад Додик лично. Бацајући јабуку раздора, подвлачи разлику у ставу, односно подршци опозиције код "Инцковог закона" и у намјери враћања надлежности.

Нагласак извјештаја је управо да процес насилног одузимања надлежности, не може бити обрнут и да је то пријетња миру. У 20. тачки извјештаја се позива на члан 3.5, анекса 4 Дејтонског мировног споразума, те помиње "додатне надлежности које може преузети држава". Симптоматично, као примјер позитивне праксе истиче, да управо на основу тога формиране институције раде на придруживању ЕУ и НАТО. То је ваљда нешто најважније. Осим што је чисти сукоб интереса у демократском свијету!

Један Нијемац, заговара придруживање државном и војном савезу којем припада и његова земља, као услов да он оде кући. Рачуница је 5+2, а не одобрење на референдуму у оба ентитета. НАТО и ЕУ нијесу тако наш могући избор, већ наша обавеза! Пријети нам код Брчког и зазива повећање броја туђинских војних чизама. За све је рјешење "одлучна реакција међународне заједнице".

Шмитов тон је таблоидно антисрпски. Довољно је рећи да као прву позитивну вијест он наводи рушење српске цркве у Коњевић Пољу. У тачки 25. помиње аферу кисеоник. Не, рецимо, суђење Сребрној малини за респираторе.

Врхунац је тачка 29. о његовој "забринутости због гласова да се покушавају успоставити и унаприједити војни капацитети РС". Што је чиста лаж! Нажалост, али лаж. Поред огромне количине конкретних ратних пријетњи из Ефбиха, које не постоје у извјештају, јасно је да Срби немају шта преговарати са Кристијаном. Он је потпуно опредијељен.

Више од овога би било само да узме пиштољ и убије српског свата.

Они који су му писали извјештај, комично се одају у фуснотама. За опадање Српске, само је једном узет извор из Народне скупштине РС. Логично би било да је државна телевизија поуздан извор Додикових ријечи, али они цитирају само оно што читају: Кликс.ба, Индекс.хр, Вијести.ба, Н1.ба, Ослобођење.ба… РТРС се појављује искључиво преко линкова са Јутјуба са прес конференције.

На концу, Шмиту је јасно да је његов нон пејпер у Савјету безбједности раван тоалет папиру, али забрињава упорна одлучност да у ту сврху шаље шмиргл папир.