Смајловићка оцјењује: Амери желе да представе како се Београд и Приштина договарају

Новинар Љиљана Смајловић каже да порука Вашингтона да нема више црвених линија и бланко чекова, као и да Београд и Приштина треба да пожуре, значи да САД желе да оставе утисак да се двије стране саме договарају, али да тај став неће вјечно трајати.

субота, октобар 20, 2018 / 15:17

Она је оцијенила да порука Вашингтона да треба пожурити, да ће исцурити вријеме, да ће се формирати војска Косова, представља притисак да се што прије дође до неког коначног споразума.

„Америка жели да стоји иза новог плана за Косово и Метохију, који још нисмо видели, јер жели да остави утисак да се Београд и Приштина сами договарају“, рекла је Смајловићева за РТС.

Она је указала да су се ствари промјениле од када је Џон Болтон дошао на функцију савјетника за националну безбједност Доналда Трампа, те да су позиције Србије „нешто боље него што су биле“.

„Американци поручују да треба да се пожури са коначним споразумом да јер понуда неће вечно трајати“, нагласила је Смајловићева.

Говорећи о иницијативи одлазећег америчког амбасадора при УН Ники Хејли да треба окончати мандант УНМИК-а, она је појаснила да се Резолуција 1244 разликује од других, јер у њој није предвиђен крај мисије и да је за то потребна нова резолуција.

„Ники Хејли добро зна да не може укинути УНМИК“, рекла је Смајловићева.

Она је нагласила да је пријатно изненадила порука вицеканцелара Аустрије Хајнц Кристијана Штрахеа да Приштина не може бити члан Интерпола нити формирати војску.

„Све више европских влада личи на аустријску“, закључила је Смајловићева.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *