Слободан Поповић: Влада РС мора бити влада дисконтинуитета

Слободан Поповић, народни посланик у НСРС и колумниста Фронтал.РС, у интервјуу за наше гласило, појашњава позицију СДП БиХ у све растегнутијем постизборном времену. Разговарао: Дани(ј)ел Симић Слободан Поповић је човјек идеје. У смислу да се држи подаље од интрига таблоидног типа, већ више преферира да његов одговор има концепцијске квалитете опште примјењивости. Ризик да то буде […]

четвртак, 10 марта, 2011 / 14:07

Слободан Поповић, народни посланик у НСРС и колумниста Фронтал.РС, у интервјуу за наше гласило, појашњава позицију СДП БиХ у све растегнутијем постизборном времену.
Разговарао: Дани(ј)ел Симић


Слободан Поповић је човјек идеје. У смислу да се држи подаље од интрига таблоидног типа, већ више преферира да његов одговор има концепцијске квалитете опште примјењивости. Ризик да то буде схваћено као популизам и општа мјеста, Поповић надокнађује жаром који емитује на саговорника. Питали смо га да нам каже свој став по питању економске политике у РС, уставних промјена, односа са СНСД, доживљаја Лагумџије у РС…

За шта ће се посланичка група СДП и ви лично залагати у Народној скупштини РС у наредне четири године?

Ми ћемо покушати, као опозиција, помогнемо актуелној власти да ради оно што је добро за грађане Републике Српске. Ту ни једног тренутка не треба заборавити да је РС половина БиХ, односно један од два равноправна ентитета. Неприхватљива је прича да је РС „бољи дио БиХ“, а шта је у другом дијелу – не занима нас. Тамо може бити и помор, али нас није брига. Не може пола организма да буде нормално, а друга половина не.

Дакле, помоћемо актуелној власти да не прави грешке које је правила ранија власт, јер они кажу да су они влада континуитета. Прва ствар коју морају да направе, је да буду влада дисконтинуитета! Односно, да не раде оно што је радила влада прије њих. Претходна влада се понашала као пијани милијардер. Лако је било продати Телеком за 1.250.000.000 КМ и одатле алиментирати друштвене потребе. Сада је кеса празна .

Како гледате на економске потезе актуелне Владе РС?

На сједници НСРС, кад се требала бирати власт, рекао сам и понављам: Ова влада не може бити влада континуитета! И то из једног простог разлога. Нема ни близу онолико пара као прошла. Ту је значајан дисконтинуитет. Њој је боље да покуша фунционисати као извршна власт на принципима како организовати друштво, да се створи нова вриједност и одатле алиментирају друштвене потребе.

Нема се више шта продати, порези неће расти како су расли до сада, јер су индиректни порези расли годишње по 130% раније. Тога више неће бити. Не треба заборавити ни да је у буџету прошле владе, свака пета марка била из средстава ММФ и Свјетске банке.

Што би рекли добри домаћини – јели смо жито у класу. Доћи ће вријеме кад ће неко морати то враћати. То је главни проблем и Српскеи Федерације, проблем БиХ у цјелини. Главни задатак сваке власти је да створи предуслове за економску самоодрживост. Ако нема тога, свака друга прича је шупља прича.

Кад ви прогнозирате да би се могла завршити ова сапуница око формирања власти на нивоу Дејтонске БиХ?

Мислим да је овдје на снази покушај формирања власти, који би био у континуитету са оним прије четири године. Послије избора 2006. године, власт је направљена да би се подијелиле фотеље.

Невјероватно је да су странке које су биле у власти, имале 32 посланика, од 42 у Представничком дому ПС БиХ. И у Дому народа су странке на власти имале довољно руку, да изгласају све, укључујући и уставне промјене.

Поједине странке које су чиниле скупштинску већину су мало биле власт, мало опозиција. Ово што се сад жели направити, јесте увођење у исту причу у којој смо изгубили четири године. Центар цивилних иницијатива је израчунао да је динамика доношења закона који су у функцији евроатланских интеграција БиХ, ако би се рачунало по досадашњем ритму, испунили би посљедњи услов 2114. године.

Ако се власт буде формирала само по националном кључу, а прије тога се не договори шта ће она радити наредне четири године, онда власт постоји због саме себе.  Ако ћемо ми то радити сваки пут, чему онда избори?

Какав је ваш став по питању „уставних промјена“?

Мора се обезбједити оно што пише у Уставу БиХ. Значи да је она састављена од два равноправна ентитета, у којима живе три конститутивна народа, на цијелој територији БиХ. Пресудом суда у Стразбуру, имамо сад и категорију осталих. Друга ствар је да се направи економски самоодрживо друштво, а трећа ствар је да је БиХ држава од 50.000 квадратних километара, са вјероватно 4 милиона становника, од којих се 70 одсто изјашњава да је за Европу.

Чињеница је да ће БиХ, као и све друге државе које су постале чланице, морати да пренесе низ властитих надлежности, на органе ЕУ. Хоћемо ли онда рећи – не дамо своје надлежности, јер ће нам Европа уништити наш интегритет, дигнитет, културу..? Ако хоћемо тако, онда кажемо то.

А ако хоћемо у ЕУ, онда законодавство БиХ мора бити компатибилно са европским. Поставља се питање зашто ми губимо вријеме око преноса надлежности, јер је Европа рекла да хоће једну адресу. Хоћете ли се ви у договорити да то буде Република Српска, Федерација или држава БиХ, то њих не занима. Али, у принципу, преговара држава.

Страх од унитаризма није пао с неба и није случајан. Сигурно да постоје политичке снаге унутар БиХ, које би да праве унитарну државу, по принципу – један човјек, један глас. Но, садашња уставна структура БиХ то онемогућава, јер не може бити унитарна држава која има два дома у парламенту.  Ту нико никог не може прегласати.

Обе партије и СДП и СНСД имају исти, социјалдемократски, именитељ у називу. Постоје ли неке кључне идеолошке разлике?

Мени је то жао као човјеку, као љевичару, јер немам времена да мијењам своја политичка увјерења, чак и кад бих хтио. А нећу. Жао ми је што постоји толики раскол, између двије партије које су чланице Социјалистичке интернационале.  СДП и СНСД би требале да буду најближе једна другој, а ја мислим да су оне тренутно двије најудаљеније партије у БиХ.

Ипак, вјерујем да ће у некој будућности тај размак почети да се смањује и да ми морамо, што се каже, доћи на своје. Морамо почети да дијелимо исте вриједности, на шта нас и обавезује чланство у највећој породици политичких партија на свијету, Социјалистичкој интернационали. То је заједница која се бори за друштво социјалне правде, на овај или онај начин.

Ипак, СНСД треба да се запита зашто нису примљени у Европске социјалисте, јер нам је Европа најближа ваљда.

 0 КОМЕНТАРА

 1. Тај твој „организам“ из Сарај’ва попи сву крв овој сиротињи!
  Торњај се у пензију будало матора, ко те зна још од прије четерес’ година, нема га који не каже: „Ма пусти ону живчану будалетину!“
  И сад ти неки клинци из Фронтала праве имиџ озбиљности!? Неозбиљно.
  Овом бањалучком папку је једина срећа што су већина оних који га знају к’о злу пару већ помрли, или у Скандинавији (а такви ионако јавно не би ништа лоше рекли, јер је „раја“),а они који су остали неће да се прљају…
  Добро си се снаш’о, од скршеног „Југа“ крајем деведесетих па до два мандата на скупштинским јаслама. Све се мислим, до пеМзије има да се спотакнеш о неки ћутаци… Или кору од банане!B-)

 2. „Spavaj mirno Slobodane, napolju je sve tamnije“
  Inace interesovala bi me neka informacija o vasem buducem koalicionom partneru – vidi ispod. Ili da idem na njihovu web prezentaciju?

  Zvonko Jurišić: HSP BiH je spreman formirati vlast sa SDP-om
  Zvonko Jurišić: HSP BiH je spreman formirati vlast sa SDP-om. Petak, 17 Prosinac
  2010 23:25.

 3. dajte ljudi, nemojte vrijedjati. ok je dati svoj stav, nisam ni ja cvjecka, ali ovo je bas ruzno zvucalo.

 4. Лијепо је све то што он прича. Али то је чиста утопија. Не може више никада послије двије Југославије неко и даље продавати причу да ћемо ми моћи живјети заједно. Нема ништа од заједништва.

  Ако будемо могли једни поред других, онда ћемо живјети. Ако не будемо – боље да се раздвојимо потпуно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *