Шкрбић: Опрезно са антибиотицима

БАЊА ЛУКА – Становници Републике Српске у 50 одсто случајева неправилно користе антибиотике иако се њиховим пречестим узимањем и неправилном примјеном стварају опасне бактерије које су још отпорније на лијекове. Министар здравља и социјалне заштите РС Ранко Шкрбић рекао је да се Свјетски дан здравља ове године управо обиљежава пом мотом "Не дјелујемо ли одмах, […]

четвртак, 7 априла, 2011 / 16:00

БАЊА ЛУКА – Становници Републике Српске у 50 одсто случајева неправилно користе антибиотике иако се њиховим пречестим узимањем и неправилном примјеном стварају опасне бактерије које су још отпорније на лијекове.

Министар здравља и социјалне заштите РС Ранко Шкрбић рекао је да се Свјетски дан здравља ове године управо обиљежава пом мотом "Не дјелујемо ли одмах, сутра се нећемо моћи лијечити" и нагласио да се у апотекама мора проводити инспекција да би се смањила продаја без рецепта.

"Неконтролисана употреба антибиотика представља глобалну пријетњу и проблем, који је настао онда када су се наведени лијекови почели примјењивати, јер се биологија раста бактерија, вируса и других микроорганизама брзо одвија и брзо се стварају нови сојеви, који су отпорни на постојеће лијекове", рекао је Шкрбић на данашњој конференцији за новинаре.

Он је нагласио да се, уколико се антибиотици не буду рационално користили, може догодити да у наредном периоду не буде дјелотворних антибиотика, посебно ако се узме у обзир да је за производњу нових потребно од 10 до 20 година. Шкрбић објашњава да одређени вирус, уколико постане отпоран на лијек, може изазвати фаталне посљедице и болести, као што је туберкулоза.

"У РС рпроводимо велике акције и промоције у смислу рационализације фармакотерапије, али исто тако морамо водити бригу, односно проводити и инспекцијски надзор у апотекама како би смањили случајеви продаје антибиотика, односно продаје без рецепта", рекао је Шкрбић.

Инфектолог у Клиничком центру Бањалука Антонија Верхас истиче да се на локалном нивоу прати потрошња одређеног лијека и да болничке апотеке на тај начин могу провјерити у које се сврхе користи.

Према њеним ријечима, Свјетска здравствена организација је овогодишњи Свјетски дан здравља посветила медицинским достигнућима која треба да остану и за будуће нараштаје.Оставите одговор