Шкрбић: Година инвестиција у здравство

БАЊА ЛУКА – У здравственом систему Републике Српске ова година биће година инвестиција, а међу најважнијим пројектима су реконструкција Клиничког центра у Бањoj Луци и изградња нове болнице у Бијељини, рекао је министар здравља и социјалне заштите Ранко Шкрбић. За реконструкцију Клиничког центра Влада РС издвојила је 20 милиона КМ, док ће у изградњу болнице […]

среда, јул 22, 2009 / 18:39

БАЊА ЛУКА – У здравственом систему Републике Српске ова година биће година инвестиција, а међу најважнијим пројектима су реконструкција Клиничког центра у Бањoj Луци и изградња нове болнице у Бијељини, рекао је министар здравља и социјалне заштите Ранко Шкрбић.

За реконструкцију Клиничког центра Влада РС издвојила је 20 милиона КМ, док ће у изградњу болнице у Бијељини бити уложено више од 30 милиона КМ.

Осим тога, у току је оснивање специјалне болнице за форензичку медицину на Сокоцу, проширење болнице у Зворнику, обнова болнице у Касиндолу, обнова и адаптација зграде Завода за судску медицину и Завода за трансфузиону медицину у Бањој Луци, те улагање у неколико домова здравља и амбуланти породичне медицине широм Српске.

Шкрбић је рекао да је до сада у Клиничком центру у Бањој Луци ријешено питање водоводне и канализационе мреже, да је уређен и дјелимично опремљен објекат матернитеа, те реконструисан равни кров на Клиници за инфективне болести. У току је уградња 22 лифта за потребе Клиничког центра, те испитивање бетонских конструкција недовршених објеката, који већ 30 година пропадају неискориштени, додао је он.

“Пројектом је предвиђено да Клинички центар буде најсавременија здравствена установа у региону, у којој ће се повећати број здравствених услуга и процедура, а смањити трошкови слања пацијената на лијечење у иностранство“, истакао је Шкрбић и додао да се за неколико дана очекује почетак градње центра за радиотерапију, чија ће изградња и опремање трајати 12 мјесеци, а који ће означити прекретницу у лијечењу малигних обољења у РС.

Иако је у садашњу болницу у Бијељини много улагано, Шкрбић је навео да је израчунато да ће мање коштати изградња нове болнице, него обнова садашњег објекта.

"Болница (у Бијељини) биће изграђена према врхунским стандардима, са 220 лежаја, хируршким салама, јединицама интензивне његе и свим што је потребно једном регионалном болничком центру“, рекао је Шкрбић.

Одговарајући на питање да ли је РС спремна за пандемију новог грипа типа “А“, Шкрбић је рекао да Министарство здравља и социјалне заштите РС има одређене количине антивирусних лијекова које су довољне за евентуални први удар новог грипа.

“Имамо план за набавку већих количина ако се за то укаже потреба. Битно је да грађани у случају појаве грипа сарађују с нама и не узимају на своју руку никакве лијекове, те да се придржавају прописаних мјера хигијене“, нагласио је Шкрбић.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *