Кантони побиједили жупаније

МОСТАР – Након упозорења новинарима Федералне радиотелевизије да користе појам кантон, колегама у мостарском редакцијском центру БХТ-а стигла је “наредба“ да се више неће толерисати “пропусти“ и кориштење појма жупанија у прилозима, које углавном користе хрватски новинари. "Вечерњи лист" пише да у случају непоштовања ове наредбе прилози хрватских новинара неће бити емитовани у радијским и […]

среда, јул 22, 2009 / 18:39

МОСТАР – Након упозорења новинарима Федералне радиотелевизије да користе појам кантон, колегама у мостарском редакцијском центру БХТ-а стигла је “наредба“ да се више неће толерисати “пропусти“ и кориштење појма жупанија у прилозима, које углавном користе хрватски новинари.

"Вечерњи лист" пише да у случају непоштовања ове наредбе прилози хрватских новинара неће бити емитовани у радијским и телевизијским програмима БХТ-а.

Лист наводи да се појам жупанија користи међу Хрватима у БиХ од потписивања Вашингтонског споразума о формирању хрватско-бошњачке Федерације.

Проблем укидања појма жупанија везује се опет искључиво уз хрватске политичаре и политику, који иако су народу говорили једно, у документима су потписивали нешто сасвим друго, па и у овом случају, преноси "Вечерњи лист".

"Федерација БиХ састоји се од федералних јединица (кантона). Кантони ће се именовати искључиво по градовима сједиштима кантоналних власти или по регионално-земљописним карактеристикама", наводи се, уз остало, у “хрватској“ варијанти Устава ФБиХ.

Ни један тада водећи хрватски политичар није имао ништа против, исто као ни посланици који су за њега гласали, због чега је Уставни суд Федерације БиХ крајем 1998. прогласио нелегалним кориштење појма жупанија.

Уставни суд Федерације је 2003. године оспорио да се ради о виталном националном интересу Хрвата у БиХ, када су из Средњобосанског кантона покушали оспорити избацивање појма жупанија.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *