Сјеверна Кореја: Први јавни говор новог лидера

Сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ил одржао је први јавни говор, који је преносила државна телевизија, поводом обиљежавања рођења оснивача државе Ким Ил Сунга. Нови лидер одао је поштовање свом дједу и покојном оцу Ким Џонг Илу. Млади Ким подржао је доктрину "војска изнад свега" и рекао да је заувијек прошло доба када је Сјеверна Кореја […]

недеља, 15 априла, 2012 / 09:40

Сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ил одржао је први јавни говор, који је преносила државна телевизија, поводом обиљежавања рођења оснивача државе Ким Ил Сунга.

Нови лидер одао је поштовање свом дједу и покојном оцу Ким Џонг Илу.

Млади Ким подржао је доктрину "војска изнад свега" и рекао да је заувијек прошло доба када је Сјеверна Кореја могла да буде угрожена, пренио је Би-Би-Си.

На главном тргу у Пјонгјангу одржана је велика војна парада, на којој је представљен нови велики пројектил – два дана послије неуспјелог лансирања ракете.

Међународна заједница осудила је ово лансирање због бојазни да је то био прикривени тест пријектила дугог домета.

Дописници јављају да је нова велка ракета на паради била камуфлирана и да ју је носио камион са 16 точкова, далеко већи од свих осталих возила у паради.

Ким је у говору похвалио достигнућа свог оца и дједа, зато што су од Сјеверне Кореје направили "снажну земљу" и "снажну војну силу".

Он је прокоментарисао и велике економске проблеме у земљи и рекао да људи више неће морати да стежу каишеве. Коментатори наводе да је највеће изненађење био сам говор, пошто се његов покојни отац обратио јавно само једном током седамнаестогодишње владавине.

Ким Џонг Ун је већ на почетку владавине показао сасвим другачији стил. Он се на балкону изнад главног трга у Пјонгјангу смијао и отворено шалио са високим званичницима током проласка параде.

Сјевернокорејска телевизија приказала је хиљаде војника са црвеним заставама како марширају по тргу уз звуке бубњева током параде.0 КОМЕНТАРА

  1. Изгледа да су вам извори исти као и РТРС-у!

    И они су јуче на страници телетекста имали наслов „Први јавни говор Ким Џонг Ила“..Колико знам, тај је давно одржао први говор, а сад га, и уз најбољу вољу, не може поновити.
    Исправите грешку, молим вас.

    Није ми чудно што је РТРС направила грешку, мислим, какве необразоване тупаџије раде тамо и не очекујем ништа паметно од њих. Али ви нисте они:D