Симић: Од Брисела прихватљиве само конкретне понуде

Ако се на столу Народне скупштине Републике Српске, која је и донијела одлуку о референдуму, појави неки план за превазилажење новонастале ситуације изазване незадовољством Српске досадашњим радом правосудних органа БиХ, требало би разлучити колико је таква понуда Брисела конкретна и шта предвиђа, рекао је делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ и правни експерт Крстан […]

субота, мај 7, 2011 / 09:57

Ако се на столу Народне скупштине Републике Српске, која је и донијела одлуку о референдуму, појави неки план за превазилажење новонастале ситуације изазване незадовољством Српске досадашњим радом правосудних органа БиХ, требало би разлучити колико је таква понуда Брисела конкретна и шта предвиђа, рекао је делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ и правни експерт Крстан Симић.

"Врло је позитивно да је међународна заједница, која је овдје артикулисана преко високог представника, схватила да постоје озбиљни проблеми у раду правосуђа на нивоу БиХ и да то питање треба размотрити. Они преферирају да се то ради у парламенту БиХ. То је значајан уступак, којим би РС добила сатисфакцију да је била у праву", рекао је Симић за "Фокус".

Исто тако, каже Симић, отвара се простор да се много ствари побољша и да се врате на почетну идеју, која је била прије оснивања Суда БиХ, а што је добар наговјештај, јер се претпоставља да међународна заједница жели разговарати, а не дјеловати са позиције штапа.

Симић је истакао да постоји мање-више консензус да реформа правосуђа није дала резултате који су очекивани, нарочито у погледу ажурности и трајања поступака.

"Став РС је да се то убрза референдумом, који симболише поруку да нисмо задовољни, само је убрзао међународну заједницу, која сматра да треба отворити причу о дометима реформе правосуђа", рекао је Симић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *