НАТО и ЕУФОР се још нису припремили о међуентитетској линији разграничења

Република Српска /РС/ и Федерација БиХ /ФБиХ/ још нису започеле званичне преговоре о међуентитетском разграничењу, будући да представници НАТО и ЕУФОР-а још нису изнијели став у вези са овим питањем. Министар правде РС Џерард Селман рекао је да постоји оправдана сумња да представници међународних снага свјесно опструишу наставак разговора око међуентитетске линије разграничења. "Од представника […]

субота, 7 маја, 2011 / 10:00

Република Српска /РС/ и Федерација БиХ /ФБиХ/ још нису започеле званичне преговоре о међуентитетском разграничењу, будући да представници НАТО и ЕУФОР-а још нису изнијели став у вези са овим питањем.

Министар правде РС Џерард Селман рекао је да постоји оправдана сумња да представници међународних снага свјесно опструишу наставак разговора око међуентитетске линије разграничења.

"Од представника међународних снага нема никакве иницијативе за наставак разговора, иако смо раније добили увјеравања да ће послати делегацију у Геодетску управу РС како би прикупили информације које су им потребне за даље преговоре", рекао је Селман за "ЕуроБлиц".

Он је поновио став да РС неће одустати од намјере да се проведе Дејтонски споразум у дијелу који се тиче линије разграничења и да остаје при захтјеву да се то питање ријеши до краја године.

У НАТО штабу у Сарајеву тврде да су тек недавно од РС преузели обимну документацију у вези са приједлогом за даљи рад по питању линије разграничења ентитета и да је она тек преведена.

"Заједно са Еуфором сада разматрамо и анализирамо документацију како бисмо у догледно вријеме могли разговарати о овом питању са заинтересованим странама, укључујући и власти РС", наводе у НАТО штабу у Сарајеву.

Према Дејтонском споразуму међународне војне снаге у БиХ су крајњи ауторитети за утврђивање поступка идентификације међуентитетске линије разграничења. Командант НАТО-а Дејвид Ењарт изјавио је да се међународне снаге не желе мијешати у коначна рјешења, већ да договор о томе треба да постигну домаће власти.Оставите одговор