Симић о заробљеном Хрвату и Азовцима: У доба мобилизације Путину и Пушилину се није објашњавало мајкама зашто им синови нијесу размијењени

Интервју који сам направио са хрватским плаћеником у украјинској војсци, озбиљно је одјекнуо у региону, прије свега због нерјешених и затегнутих односа између Срба и Хрвата данас. Односно, неке врсте локализације сукоба из Украјине.

четвртак, 22 септембра, 2022 / 20:26

Мало је, са људске стране гледишта, било непријатно што је Пребег од мене сазнао да ДНР има такве законе, да се плаћеници суде мимо Женевске конвенције и да га можда очекује смртна казна. На крају тог интервјуа сам му пожелио срећу и очигледно да га је послужила, рекао је Дани(ј)ел Симић на питање да ли мисли да је хрватском плаћенику у Украјини спасио живот, зато што је направио интервју с њим.

Питање да ли сам му ја спасио живот је можда логично поставити, можда је и одговор извјестан јер када се неки ратни заробљеник појави у медијима, нагло расте ниво његове могућности преживљавања. Што се мене тиче, ја сам само радио свој посао. И правио причу коју сам желио урадити. Још док и нијесам знао да постоји заробљени Хрват, питао сам да ли постоји неки Едуарда Басурина, представника за штампу Народне Милиције ДНР.

Јако је тешко коментарисати да ли је стране плаћенике требало размјењивати, јер нити сам га ја заробио, нити имам право да га пустим. Макар и овако путем коментара. То је питање за народ ДНР. Не знам заиста који су били услови у тим преговорима о размјени, али мислим да је предсједнику ДНР, Денису Пушилину, али и Владимиру Путину ако хоћете, тешко објаснити некој руској мајци или жени, зашто њен син, супруг или брат није размијењен, па макар за страног плаћеника.

У освит распоређивања трупа које су мобилисане из генералне популације Русије, војницима треба послати поруку да неће бити заборављени и да ће се мислити на њих. Ову размјену заробљеника, осим што је то појава откако постоји ратовање и заробљавање непријатеља, више гледам као само један дио мозаика, војнополитичких операција које се спремају, а почињу референдумима и мобилизацијом, закључио је Симић за РТРС.