Шешељ: Циљ ми је да запетљам Гордијев чвор

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ одустао је данас од саслушања четири своја свједока у поступку за непоштовање суда зато што су им дате заштитне мјере, тако да у Хашком трибуналу не могу да сведоче под пуним именом и презименом. Шешељ није прихватио поновљену сугестију судија да се обрати судском вијећу које је издало налог […]

среда, 8 јуна, 2011 / 22:49

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ одустао је данас од саслушања четири своја свједока у поступку за непоштовање суда зато што су им дате заштитне мјере, тако да у Хашком трибуналу не могу да сведоче под пуним именом и презименом.

Шешељ није прихватио поновљену сугестију судија да се обрати судском вијећу које је издало налог о заштитним мјерама.

"Судско веће је заборавило на њега (сведока), и тужилаштво га је заборавило, а ја нећу да им пишем. Сведок ће сутра да исприча у новинама шта је овде хтео да каже и боље вам је да сведочи под пуним именом и презименом, него сутра у новинама", рекао је Шешељ када је изведен свједок "ДС-3".

Преостала три, од укупно 10 Шешељевих свједока, нису се ни појавили у судници.

Судија Хауард Морисон предложио је Шешељу да "пресјече Гордијев чвор" и да од Судског вијећа три затражи укидање зашитних мјера за свједоке, али је оптужени рекао да њему "није циљ да разреши, него да запетља Гордијев чвор".

"Одлучио сам да се против мене води десет поступака за непоштовање суда, ово је други, трећи је у припреми и тек треба да будем позван да се изјасним о кривици у том поступку", рекао је Шешељ.

Други поступак за непоштовање суда покренут је због објављивања информација на основу којих је могуће утврдити идентитет 11 свједока и тако прекршен судски налог којем су им одобрене мјере заштите.

Свједок Јован Гламочанин потврдио је да су његове изјаве коју су објављене у Шешељевој књизи јавности биле познате годину дана прије њеног штампања и да је он за то дао одобрење.

Гламочанин је рекао да је у децембру 2008. године исказ дао као свједок суда на главном суђењу Шешељу, који се води због ратног злочина над несрпским становништвом у БиХ, Хрватској и Војводини, иако је он хтјео да буде свједок одбране. Он је најприје био на списку свједока оптужбе, али је одбио да се појави у том својству наводећи да "не зна ни за какве злочине".

"Хтео сам да будем свједок обране, али ме веће обавезало налогом, под претњом оптужбе за непоштовање суда, да будем сведок већа. Имао сам шифру ВС-44, без мог знања и одобрења", рекао је Гламочанин.

Описујући своје прве контакте са тужилаштвом Гламочанин је навео да му је Паоло Пасторе Стоки пријетио да ће "после четири дана испитивања бити и даље испитиван, уколико не потпише изјаву састављену на енглеском језику", који Гламочанин, како је рекао, не познаје.Оставите одговор